Hackeři zveřejnili ukradená data Univerzity obrany. Jde o údaje důstojníků i zápisy z porad

Hackerská skupina Monti v úterý ráno zveřejnila první část ukradených dat Univerzity obrany v Brně (UNOB). Data se týkají Fakulty vojenského leadershipu, další fakulty mají podle vyjádření internetových kriminálníků následovat. Mezi dokumenty se objevily mimo jiné osobní údaje vyučujících důstojníků, zápisy z porad nebo studijní plány. Ty podle expertů mohou sloužit zahraničním rozvědkám. Univerzita už dříve odmítla zaplatit požadované výkupné, hackeři vyhrožují zveřejněním 750 GB interních dat.

„Vážnost úniku dat je vysoká. Studenti univerzity se stanou důstojníky, za dvacet let budou na vrcholu velení. Nepřátelské zpravodajské služby bude samozřejmě zajímat, jak vypadá výuka budoucích velitelů,“ říká plukovník Otakar Foltýn z Vojenské kanceláře prezidenta republiky a bývalý náčelník Vojenské policie.

V odcizených dokumentech se nachází zápisy z porad, ve kterých se řeší podoba výuky i konkrétní studijní plány. Ve zveřejněných souborech se ale objevují také osobní údaje vyučujících. Těmi jsou v řadě případů právě vyšší vojenští důstojníci.

Hackeři zveřejnili jejich adresy, data narození a osobní telefonní čísla. Konkrétně se to týká kateder logistiky a krizového řízení. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme případ komentovat,“ reagoval mluvčí UNOB Vladimír Šidla.

Dosud nezaznamenaný druh útoku

O útoku jako první informoval iRozhlas na konci minulého měsíce, podle informací ČT ho správci sítě odhalili už 11. září. „Došlo k cílenému, vysoce důmyslnému a dosud nezaznamenanému druhu kybernetického útoku,“ píše se v dokumentu, jehož autorem je prorektor pro vzdělávání a záležitosti studentů UNOB plukovník Petr Hrůza.

„Lze předpokládat, že se útočníkům bohužel podařilo získat přístup k obsahu části e-mailových schránek příslušníků UNOB a přístup na některé další servery,“ pokračuje dokument. Podle textu se univerzitě podařilo infikovaná data obnovit ze záloh, zabránit jejich zveřejnění už ale ne.

Hackerská skupina teď plánuje postupně nahrát zbytek dat. „Vzhledem k tomu, jak pracujeme s daty našich obětí, bude zveřejnění všech souborů nějakou dobu trvat,“ píše se na jejich stránce.