Jednadvacet ze třiceti dobrovolných hasičů z Rumburku podalo výpověď kvůli neshodám v týmu

Vzpoura dobrovolných hasičů v Rumburku (zdroj: ČT24)

Jednadvacet dobrovolných hasičů z Rumburku v pondělí podalo hromadnou výpověď. Důvodem jsou dlouhodobé neshody a špatné vztahy mezi vedením jednotky a zbylými kolegy. Spolek dobrovolných hasičů v Rumburku je jedním z nejstarších v Česku, zároveň sbírá tituly z republikových šampionátů. Vedení města už situaci řeší, vypsalo výběrové řízení na nového velitele. Od něj si slibuje, že dá dobrovolný sbor znovu dohromady.

Kvůli dlouhodobým neshodám hlavně s vedením nyní ze třiceti dobrovolných hasičů jednadvacet končí. „Lidi, kteří končí, mají dohromady odslouženo nějakých 560 let, takže to je docela slušná porce toho, co pro město udělali. Nám jde jen o to, aby nás někdo vyslyšel, aby někdo v jednotce udělal pořádek, což se doposud nestalo,“ okomentoval velitel sboru Martin Adámek.

Změny začaly přibližně před třemi lety s nástupem nového člena, který byl zároveň loni jmenován zástupcem velitele. Právě s tím většina nesouhlasila. Od té doby začala komunikace váznout. „Do hořícího domu jdete vždy ve dvou, někdo vám kryje záda. Teď se jeden na druhého nemůžeme spoléhat,“ popsal dobrovolný hasič ve výpovědi Zdeněk Vávra.

Na problémy se Česká televize chtěla zeptat zbylých kolegů i údajného viníka, hovořit ale nechtěli.

„Co se teď stalo, je prohra, protože v těchto bojích nejsou žádní vítězové, prohráli všichni,“ uvedl velitel sboru dobrovolných hasičů Varnsdorf Jiří Sucharda.

Vedení Rumburku už před třemi týdny vyhlásilo výběrové řízení na nového velitele. „Komise mi doporučila jedno jméno, já jsem teď poslal dotaz na záchranný sbor Ústeckého kraje, jestli s tím jménem souhlasí. Pokud ano, budu ho jmenovat,“ řekl starosta Rumburka Martin Hýbl (ANO). Podle něj je jednotka i nadále schopná zásahu.

Nový velitel by měl začít pracovat od začátku příštího roku. Vedení města doufá, že obě strany přesvědčí k tomu, aby se znovu dohodly.