Jak bude vypadat parkovací dům u krajského úřadu? Ostrava vyhlašuje architektonickou soutěž

Ostrava vyhlašuje architektonickou soutěž na velký parkovací dům u krajského úřadu, který by pojmul až šest stovek aut. Město předpokládá, že jeho výstavba bude stát zhruba 360 milionů korun. V lokalitě u sídla kraje parkovací místa chybí už teď, v následujích letech se má navíc v okolí stavět. Návrhy do soutěže je možné podávat do 13. září.

„Je to docela významné území z pohledu dalšího rozvoje. Víme, že se v té lokalitě má postavit knihovna i rekonstruovat dům kultury pro nový koncertní sál. Lokalita je celkově dost zatížená i z pohledu místních obyvatel a parkování,“ řekla náměstkyně primátora Ostravy Zuzana Bajgarová (ANO).

Už těď se ví, že parkování není možné řešit podzemním parkovištěm, protože tato varianta by mohla být až čtyřnásobně dražší než klasický parkovací dům. Vedení města ale deklaruje svůj zájem o kvalitní architekturu, a proto na objekt vyhlašuje soutěž. Jde už o šestou architektonickou soutěž v Ostravě za poslední tři roky. 

Parkhaus s obchody a nabíječkou pro elektromobily

„Zkušenosti z jiných měst a jiných zemí ukazují, že ten dům může vypadat živě, zajímavě a atraktivně. Může mít dokonce parter, ve kterém budou výhledově třeba obchody,“ doplnila Bajgarová. Ostrava chce, aby součástí parkovacího domu bylo minimálně deset míst pro nabíjení elektromobilů, a stavět by se mohlo začít za dva roky. 

Nejlepší návrh by měla porota vybrat nejpozději na přelomu září a října. Vzhledem k tomu, že se jedná o architektonickou soutěž, tak s vítězem bude chtít město uzavřít smlouvu na realizaci celé projektové dokumentace za maximálně třicet milionů korun.

Bude chybět až tři tisíce parkovacích míst

Ostrava zatím neví, kdo finančně náročnou stavbu zaplatí, existuje ale hned několik variant. Parkovací dům by mohlo financovat jenom město, je ale možnost, že by se na tom podílel i Moravskoslezský kraj nebo dokonce soukromý investor. 

V Ostravě má v následujích letech vzniknout hned několik důležitých staveb, díky kterým by deficit parkovacích míst v centru města mohl dosáhnout až tří tisíc. Město proto připravuje i parkovací dům u městské nemocnice. Podle vedení města by však bylo ideální, kdyby řidiči do centra auty nejezdili vůbec a využívali MHD.