Inspektoři a celníci odnesli z tržnice v Hatích tisíce padělků. Zámky už nejsou překážkou

Události: Při zátahu v tržnici v Hatích si mohli nově inspektoři otevřít zamčené prostory (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce, celníci a policisté zasahovali od sobotního poledne v asijské tržnici v Hatích na Znojemsku. Našli tisíce kusů padělků, řekl ředitel brněnské ČOI Karel Havlíček. Podle něj jsou mezi padělky například oblečení nebo kabelky a další věci.

Poprvé využili jihomoravští inspektoři novou pravomoc a zamčené prostory si otevírali sami. Tuto možnost jim zákon dává od podzimu loňského roku.

„Je zaměřená čistě na padělky. Otevíráme uzamčené prostory, u kterých máme podezření, že by tam mohly být. Našli jsme jich zatím tisíce kusů. Přesné číslo ale budeme vědět až po víkendu, všechno je zatím v pytlích,“ uvedl ředitel brněnské ČOI Karel Havlíček.

Padělky pod zámkem už nejsou překážkou

Podle něj byly padělky v odstavených autech, ale i v uzamčených prostorách. „Je mezi nimi klasika jako oblečení, kabelky, pásky nebo sluneční brýle,“ přiblížil. Část padělaných výrobků objevili inspektoři pohozenou třeba na toaletách, nejvíce jich ale našli v zaparkovaných autech kolem tržnice.

Právě v tomto případě se jim nová legislativní pravomoc hodila. Přestože platí už tři čtvrti roku, inspektoři ji využili poprvé až nyní. Protože jde o pravomoc mimořádně zasahující do soukromí, museli se inspektoři naučit precizně dodržet postup.

Než auto nebo prostor otevřou, musí vyzvat rozhlasem v češtině i vietnamštině případného majitele, aby se dostavil na místo. Pokud nedorazí, ze samotného otevírání musejí pořídit záznam, stejně tak mají povinnost otevřený prostor zpětně uzamknout nebo zámek vyměnit.
„Musíme si udělat takovou dokumentaci, abychom v případě nějakého sporu prokázali, že jsme postupovali v souladu se zákonem,“ zdůraznil Havlíček.