Hrčava, ve které byly v září volby, má nové vedení. Starostou je Petr Gořalka

Obec Hrčava na Frýdecko-Místecku, ve které se v září konaly nové volby, má nové vedení. Starostou se stal Petr Gořalka ze SNK Hrčavská občanská iniciativa a místostarostou Martin Koper ze SNK Hyrčovjaně. Dosavadní starosta Petr Vyšlan (SNK Hyrčovjaně) je zastupitelem.

Petr Vyšlan už po zářijových volbách hovořil o tom, že se obě uskupení zřejmě domluví na spolupráci. „Odhlasovali jsme vše, na čem jsme se domluvili. Snad už se situace uklidní a spolupráce bude fungovat. Je to na dobré cestě,“ řekl.

V září šli v Hrčavě voliči k urnám během jednoho roku potřetí. Řádné podzimní volby v obci s přibližně dvěma sty padesáti obyvateli vyhrálo loni uskupení Pro Hrčavu bývalého starosty Marka Sikory se ziskem 51,18 procenta, a tedy čtyř mandátů v sedmičlenném zastupitelstvu. Lídr kandidátky SNK Hyrčovjaně Koper ale výsledek voleb napadl a Krajský soud v Ostravě rozhodl o jejich opakování. Výsledek podle soudu ovlivnili účelově přihlášení voliči, kteří získali krátce před volbami trvalé bydliště ve dvou nemovitostech starosty Sikory, z nichž jedna byla navíc neobyvatelná.

Opakované a nové volby

Opakované volby v únoru skončily opačným výsledkem, 52,91 procenta. Čtyři mandáty tedy získalo SNK Hyrčovjaně. Sikorovo uskupení Pro Hrčavu skončilo v opozici. Ani tento stav ale dlouho nevydržel. V dubnu všichni opoziční zastupitelé rezignovali, počet lidí v zastupitelstvu klesl pod stanovené minimum a musely se konat nové volby.

V září o přízeň voličů usilovala místo dvou čtyři uskupení a všechna se do obecního zastupitelstva dostala. Vyhrálo SNK Hyrčovjaně tehdejšího starosty Vyšlana, které získalo 36,81 procenta hlasů a tři mandáty. Dvě křesla má SNK Hrčavská občanská iniciativa a po jednom mandátu Nezávislí a Pro Hrčavu.