Hranická knihovna se opět otevřela veřejnosti. Vzácné stropní malby se podařilo zachovat

V Hranicích na Přerovsku byla ve středu po několikaměsíční rozsáhlé opravě interiérů znovu otevřena městská knihovna. Zavřena byla od konce června. Při opravě knihovny, sídlící v historické budově staré radnice, byly objeveny staré stropní malby.

Ty jsou nyní zakonzervované, čeká je restaurování, řekla ředitelka Městských kulturních zařízení Hranice Naďa Jandová, podle níž museli knihovníci kvůli opravám vystěhovat a znovu nastěhovat veškeré vybavení včetně tisíců knih.

Oprava knihovny stála 2,5 milionu korun. I přes objev starých maleb byla dokončena v termínu. Pro veřejnost se knihovna otevírá od čtvrtka. 

Očekáváme velký nápor. Knihovna byla po celou dobu uzavřena, avizovali jsme to hodně dopředu. Čtenáři si proto hodně knih vypůjčili, takže zhruba třetina knih byla půjčena a nemuseli jsme tolik knih uskladňovat.
Naďa Jandová
ředitelka Městských kulturních zařízení Hranice

Cílem přestavby bylo především zatraktivnit a zmodernizovat interiéry. Kromě drobných stavebních úprav byly opraveny rozvody elektřiny, podlahy a vstupní dveře. Také byla provedena částečná výměna svítidel i nábytku a knihovních regálů. Novým prostorám knihovny dali podobu hraničtí architekti Tomáš Kratochvíl a Jitka Mácová, doplnila ředitelka.

Historické malby v hranické knihovně
Zdroj: Město Hranice

Malby se v budoucnu dočkají renovace

Na staré malby narazili stavbaři při oklepávání stropu v jedné z místností. „Restaurace těchto maleb ale vyžaduje čas, důkladnou přípravu a také finanční prostředky. Nebylo tedy možné provést ji v průběhu rekonstrukce prostor knihovny,“ uvedla Jandová.

Stará radnice byla po staletí sídlem samosprávy Hranic. Na budově je několik letopočtů, které ukazují její postupné budování. Gotický sál byl dokončen roku 1528, renesanční portál pochází z roku 1544 a věž byla vystavěna v roce 1571. Celkový vzhled budovy změnily až rozsáhlé stavební úpravy v roce 1869 a úpravy fasády na počátku 20. století. Do konce 20. století se v prostorách radnice střídali purkmistři, starostové i předsedové národního výboru.

Roku 1998 se ale městský úřad přestěhoval do hranického zámku a v rekonstruované radniční budově našlo sídlo městské muzeum, knihovna a klavírní oddělení Základní umělecké školy Hranice, uvádí na svých stránkách městské informační centrum.