Stropy hranické radnice ukrývaly staré malby. Rekonstrukce se kvůli nim může zpozdit

Při rekonstrukci městské knihovny v Hranicích na Moravě, která sídlí v historické budově staré radnice, objevili dělníci staré stropní malby. Narazili na ně při oklepávání stropu v jedné z místností. Podle mluvčího radnice Petra Bakovského může objev zpomalit dokončení stavebních prací, vyžaduje totiž památkářskou revizi.

Budova staré radnice vznikala od 16. století a kromě knihovny v ní sídlí také městské muzeum. Rekonstrukce objektu byla původně naplánována do konce září.

„Oprava knihovny má stát 2,5 milionu korun. V tuto chvíli je těžké odhadnout, zda nějaké zdržení bude a případně jaké,“ dodal mluvčí radnice. Stavbaři nyní musejí přizpůsobit práce tak, aby malby zůstaly zachovány. „Přesné stáří maleb se bude ještě určovat,“ doplnil Bakovský.

Komunikujeme s Národním památkovým ústavem Olomouc a oslovili jsme restaurátory. Předpokládáme, že strop by se nyní zakonzervoval a v budoucnu zrestauroval.
Petr Bakovský
mluvčí radnice, Hranice
  • Stará radnice byla po staletí sídlem samosprávy města Hranic. Na budově se nachází několik letopočtů, které dokazují její postupný vznik – gotický sál byl dokončen roku 1528, renesanční portál pochází z roku 1544 a věž vyrostla nad městem v roce 1571. 
  • Celkový vzhled budovy změnily až rozsáhlé stavební úpravy v roce 1869 a realizace historizující fasády na počátku 20. století.
  • Do konce 20. století se v prostorách radnice střídali purkmistři, starostové i předsedové národního výboru. Roku 1998 se městský úřad přestěhoval do hranického zámku a v rekonstruované radniční budově našlo sídlo městské muzeum, knihovna a klavírní oddělení zdejší základní umělecké školy.

Rekonstrukce byla naplánovaná přes prázdniny

Hranická městská knihovna je uzavřená od 25. června, kdy rekonstrukce začala. Přestavba má podle zástupců města zatraktivnit a zmodernizovat interiér. Kromě drobných stavebních úprav se opravuje elektroinstalace, podlahy a mění vstupní dveře. Dojde i k částečné výměně svítidel.

„Starý nábytek z roku 1981, který je velmi opotřebovaný a složený ze dvou různých nábytků, už dosloužil. Asi v nejhorším stavu je v dětském oddělení. Regály na knihy ale už nestačí ani kapacitně. Dojde proto k výměně jak knihovních regálů, tak zbývajícího nábytku,“ dodal mluvčí radnice.