Pražský hrad o víkendu mimořádně zpřístupnil celý Jelení příkop. Býval otevřen běžně

Pražský hrad o víkendu mimořádně zpřístupnil celý Jelení příkop, který byl za předešlých dvou prezidentů otevřený na letní sezonu běžně. Od příští turistické sezony by měla být unikátní přírodní rokle pod Hradem dostupná natrvalo. Horní část příkopu je už otevřená, v dolní části dosud pokračují stavební práce. Prezidentská kancelář údajně jedná s policií také o zmírnění bezpečnostních kontrol při vstupu do Jeleního příkopu či Královské zahrady. O tomto víkendu ale s kontrolami návštěvníci ještě musí počítat. Kontroly také začaly za prezidenta Miloše Zemana.

Správa Pražského hradu přijala taková technická opatření, aby bylo možné na poslední říjnový víkend veřejnosti zpřístupnit celý Jelení příkop. Slibuje také, že od příští turistické sezony bude otevřený už natrvalo. Přístupy z Klárova a Nového Světa jsou namáhavější a nejsou bezbariérové, naopak vstup od Prašného mostu je schůdnější, upozornil Hrad.

Prezident Miloš Zeman čelí kritice, že za jeho éry se Pražský hrad příliš uzavřel veřejnosti. V roce 2017 byly některé vstupy do dolní části příkopu uzavřeny s poukazem na bezpečnostní opatření. Kontroly byly podle prezidentské kanceláře zavedeny na žádost policie.

Následující rok Hrad oznámil, že dolní část rokle se na deset mesíců uzavře kvůli rekonstrukci. Její horní část, která byla uzavřena kvůli pracím souvisejícím s havárií kanalizace, se otevřela loni. V dolní části se však stále opravují historické hradby a věže. 

Hrad chce zmírnit i bezpečnostní kontroly

Návštěvníci Jeleního příkopu by nemuseli od dubna 2023 procházet bezpečnostními kontrolami. Usiluje o to prezidentská kancelář, uvedl její mluvčí Vít Novák. O tomto víkendu ale s kontrolami návštěvníci ještě musí počítat. Případné zpřístupnění příkopu bez kontrol se netýká přímo vstupu do Pražského Hradu, o jejich zrušení zatím nebylo rozhodnuto. 

„Od začátku příští sezony, tedy od dubna 2023 je naším cílem, jako kanceláře prezidenta, aby Jelení příkop plus některé části jako třeba Střelecká cesta byly vyňaty z takzvaného bezpečnostního perimetru. To znamená, chceme prosadit, aby od nové sezony návštěvníci, kteří si budou chtít pouze projít Jelení příkop, tak bezpečnostní kontrolou procházet nemuseli,“ informoval Novák.

Dalším cílem prezidentské kanceláře je zmírnění režimu kontrol pro návštěvníky Pražského hradu. Rozhodnutí ale podle ní záleží na postoji policie. Kancelář prezidenta podle Nováka na kontrolách žádným způsobem netrvá a už nyní žádá jejich zrušení, nebo aby byly pouze namátkové.

Jelení příkop, kterým protéká říčka Brusnice, je rozdělen na horní a dolní náspem Prašného mostu s tunelem pro pěší podle projektu architekta Josefa Pleskota. Za komunismu do této rozsáhlé rokle lidé stejně jako do dalších prostor hradního areálu nesměli, otevřel se až po revoluci za éry prezidenta Václava Havla, znovu se zavřel za Zemana.