Dvůr Králové nad Labem peníze na záchranu Mayerovy továrny nezískal, vzdávat se ale nechce

Mayerova továrna je bez dotace (zdroj: ČT24)

Dvůr Králové nad Labem nezískal dotaci 370 milionů korun, kterou chtěl využít na přestavbu Mayerovy továrny. Projekt totiž podle státu nesplnil podmínky. Areál z 19. století chtělo město proměnit na nové kulturní centrum za víc než 800 milionů korun. Bez dotace ale radnice stavět nemůže. Proti projektu byla od začátku opozice, která tak drahou investici odmítala.

Přestavba Mayerovy továrny měla začít v lednu příštího roku. Momentálně ale není jasné, zda vůbec někdy k takové investici dojde. Stát totiž městu neudělil dotaci ve výši 370 milionů korun. 

„Pro nás bylo velkým překvapením, že naše žádost o dotaci byla zamítnuta, neboť jsme byli opakovaně ubezpečováni o tom, že podmínky vyhlášené výzvy splňujeme,“ komentoval starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO). 

Nová budova měla nabídnout multifunkční sál nebo loutkové divadlo. Součástí mělo být i parkoviště pro zhruba sedmdesát aut. Jenže aby město dotaci získalo, musel by být objekt v podobné výměře jako ten původní. V projektu je ale zakreslená větší stavba, což podmínkám dotace nevyhovuje.

„Ten program se řídí platným nařízením vlády. Fond nemůže na základě nějakého projektu podmínky měnit,“ vysvětlila mluvčí Státního fondu podpory investic Karolína Smetanová.

Město by mohlo získat peníze z jiné výzvy

Město se ale zatím vzdávat nemusí. O peníze by mohlo požádat z jiné dotační výzvy, o ní však budou zastupitelé ještě hlasovat. „Pokud budou ty podmínky takové, že bychom se mohli přihlásit, tak samozřejmě zvážíme i to přihlášení,“ potvrdil starosta.

Pro žádost o dotaci ale zřejmě nebude hlasovat opozice, která je proti projektu už delší dobu. „Čeká nás například revitalizace autobusového nádraží. Výstavba kulturáku za více než půl miliardy je pro naše město nepotřebná,“ míní opoziční zastupitel Vít Zlámal (ODS).

Město v tuto chvíli řeší, co s objektem dál. Jednou z možností je rekonstruovat nejprve historickou část areálu a zkusit získat dotaci alespoň na tyto práce.