Dům kultury v Ostravě čeká kvůli přestavbě útlum činnosti. Většina zaměstnanců dostane výpověď

Dům kultury propouští (zdroj: ČT24)

Dům kultury města Ostravy propustí k poslednímu srpnu skoro všechny zaměstnance. Kvůli jeho přestavbě podle návrhu newyorského architekta Stevena Holla se celá budova bude muset vyklidit a podle města neexistují vhodné prostory, kam by se načas přemístila. Stavební práce by měly začít letos a potrvají nejméně tři roky.

Moderní koncertní hala ve tvaru pouzdra i kompletně nové zázemí památkově chráněné budovy. Architekt Steven Holl chtěl dílo věnovat budoucnosti. Hotové by mělo být v roce 2025, do té doby ale ostravský dům kultury výrazně omezí svůj provoz.

„Utlumujeme činnost k poslednímu srpnu, celkem se zde bavíme o třiceti zaměstnancích, přičemž třiadvacet z nich bude muset odejít právě z důvodu organizační změny vyvolané tímto investičním záměrem,“ avizuje ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Filharmonie se dočasně přesune do kina

Zruší se tak všechny výtvarné kurzy, pohybová cvičení i divadelní představení. Fungovat bude jen Janáčkova filharmonie. „Ta bude přesídlena kompletně do bývalého kina Vesmír a bude zachován jak počet koncertů, tak jejich kvalita. Veškerá činnost, která je v domě kultury organizována je fixována výrazně na existenci budovy samotné, bez ní nemá úplně smysl,“ vysvětluje Žemla.

„Došli jsme po všech možných úvahách k tomu, že je nutné činnost utlumit. Není možné ji zachovat ani přestěhovat do jiného objektu, protože ty objekty jsou dneska naplněny jinou kulturou,“ přidává se náměstkyně primátora Ostravy pro investice Zuzana Bajgarová (ANO).

Projekt podporuje ministerstvo

Celý dům se pak bude muset ke konci roku vyklidit. Část vybavení domu se společně s Janáčkovou filharmonií přesune do kina Vesmír. Pro zbytek vedení ještě hledá vhodné skladové prostory. Stavební práce by podle města měly začít už tento rok, rekonstrukce vnitřních prostor pak začátkem toho příštího.

„Stát bude financovat šest set milionů korun, pan primátor Macura jednal v minulém měsíci jak s ministrem Stanjurou tak s panem ministrem Baxou, kteří mu potvrdili, že chtějí tento projekt podpořit a že v průběhu tohoto roku budeme hledat konkrétní formy, jak projekt financovat,“ řekla Bajgarová.

„Ministerstvo kultury projekt podporuje, je si vědomo jeho důležitosti a také aktuální situace státního rozpočtu,“ potvrdila mluvčí ministerstva kultury Jana Malíková.

Celkově by přestavba měla vyjít na víc než dvě a půl miliardy korun. Činnost ostravské instituce zůstane omezená až do jejího konce, a to i v případě, že by se harmonogram rekonstrukce zpozdil.