Dopravu ve Zlíně opět komplikují práce na silnici, tentokrát v Malenovicích

Probíhá oprava silnice z Otrokovic na Zlín (zdroj: ČT24)

Silničáři začali v pondělí opravovat frekventovanou silnici I/49 mezi Otrokovicemi a Zlínem. Jde o část silnice ve směru do Zlína, od sjezdové rampy z dálnice D55 za nákupní centrum Centro Zlín. Práce v části Malenovice si vyžádaly omezení dopravy, kvůli němu se ráno tvořily až dvoukilometrové kolony, zpoždění bylo asi půl hodiny. Policie žádné problémy hlášené nemá, řekla její mluvčí Monika Kozumplíková.

Oprava povrchu vozovky se týká také sjezdových ramp z dálnice D55 v exitu 32, jsou proto uzavřené. Řidiči mohou z dálnice sjet v exitu 30 v Otrokovicích nebo v exitu 34 v Napajedlích. Provoz na silnici I/49 ve směru do Zlína je v opravovaném úseku sveden do jednoho jízdního pruhu.

„Omezení začala platit dnes (v pondělí) krátce po sedmé hodině ranní. Teď, zhruba o hodinu později, to vypadá tak, že jeden jízdní pás ve směru z Otrokovic na Zlín je uzavřený, do toho druhého se doprava v obou směrech musí vejít. Vznikají kolony, ale doprava není zcela ochromena,“ řekl krátce po 8:00 redaktor ČT Luboš Dostál.

Předpokládané náklady jsou podle údajů uvedených na webu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) skoro 57,6 milionu korun bez DPH. Omezení bude podle informací ŘSD platit do 4. září. Poté by se měla uzavřít další část silnice, jde zhruba o kilometrový úsek v okolí obchodní galerie směrem na centrum města. 

„Musíme vyměnit živičný povrch, který už je více než deset let starý. Jsou v něm vyjeté koleje a začínají se nám tvořit síťové trhliny,“ vysvětlil ředitel ŘSD Zlín Karel Chudárek. „Musíme udělat i sjezd z dálnice od Přerova, který není v dobrém stavu. Už jsme ho několik let po sobě opravovali pouze provizorně, teď musíme udělat hlubší sanace,“ doplnil. 

Silnice I/49 vede z Otrokovic přes Zlín, Vizovice a Horní Lideč na Vsetínsku na Slovensko, kde se napojuje na slovenskou dálnici D1. Podle údajů ŘSD je nejvytíženější silnicí první třídy ve Zlínském kraji.

Práce navazují na opravu silnice v centru Zlína

ŘSD dokončilo před dvěma týdny opravu silnice I/49 v centru Zlína, kudy denně projede více než třicet tisíc vozidel. Práce rozdělené do tří etap začaly v první polovině července, způsobily značné dopravní komplikace.

Stavbaři pracovali ve směru od Otrokovic, a to mezi křižovatkou třídy Tomáše Bati s Antonínovou ulicí až po křižovatku Štefánikovy ulice a ulice Osvoboditelů. Opravovaný úsek byl průjezdný jedním jízdním pruhem.