Dolní Morava je turistickým lákadlem, provozovatelé si přesto všímají úbytku návštěvníků

Události v regionech: Sečteno z Dolní Moravy (zdroj: ČT24)

Provozovatelé horských středisek v Česku zaznamenali pokles návštěvníků. Týká se to například Dolní Moravy. Jenže i přesto, že je turistů méně, je jich stále dost. Najdou se i místní, podle kterých jsou některé resorty přeplněné. Tématu se věnoval pořad Sečteno.

Do horského resortu Dolní Morava míří tisíce turistů z Česka i Polska. Parkoviště jsou plně obsazená i během všedních dnů. Dříve nevýznamná vesnice se během posledních let výrazně proměnila. Podnikatelé si příliv hostů pochvalují, část z nich ale resort vnímá jako lunapark.

Nápor turistů je podle redaktorky ČT Veroniky Skřivanové pro celý region velmi náročný. „Jen dva kilometry odsud (od Dolní Moravy) se nachází národní přírodní rezervace Králický Sněžník. Je to velmi specifická oblast – jsou tam vzácné druhy rostlin a živočichů. Ochránci přírody se obávají, aby kvůli zvýšenému počtu turistů neutrpěla,“ řekla. 

„Myslím si, že by bylo vhodnější, kdyby rozvoj probíhal ve větší oblasti a zapojoval by turisty do aktivního trávení volného času,“ míní ekonom z Univerzity Pardubice Jiří Nožička. 

Problém je podle redaktorky také v tom, že chybí infrastruktura jako silnice a chodníky. V lokalitě je však i nedostatek ubytovacích kapacit, restaurací nebo obchodů. „Na druhou stranu je to i benefit – horský resort totiž zaměstnává stovky lidí z okolí,“ dodala Skřivanová. 

Úbytek turistů je znát i v Krkonoších

Celkově však turistů na horách v Česku ubývá. Týká se to nejen Dolní Moravy, která je nejnavštěvovanějším místem Pardubického kraje, ale například i Krkonoš, kde se počet turistů v porovnání s předchozími lety snížil.

„U nás je ten pokles třicet procent. Jestli je to obvyklým výkmitem, nebo je to částečně i krizí, která u nás jednoznačně je, těžko říct,“ konstatoval majitel dolnomoravského resortu Jiří Rulíšek.

Pokles návštěvnosti si neumějí vysvětlit ani v Krkonoších. „Myslíme si, že to je i kvůli inflaci a podobně, nevěřím tomu, že by všichni odjeli k moři, lidi víc šetří,“ myslí si starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura (nestr.). 

Pokud ale jde o příjmy z cestovního ruchu, ty za první čtvrtletí vzrostly. Významný podíl na tom má návrat zahraničních turistů po pandemii covidu-19.