Dálnice D3 u Tábora je uzavřená, silničáři bourají nadjezd

Kvůli bourání mostu uzavřeli kolem sedmé hodiny večer silničáři dálnici D3 u Záluží na Táborsku. Komunikace bude neprůjezdná do nedělních devíti hodin ráno. Do konce srpna budou v úseku i další omezení.

Dálnice D3 je uzavřena mezi 76. a 79. kilometrem kvůli demolici nadjezdu. Řidiči, kteří v noci pojedou okolo Tábora z Prahy do Českých Budějovic nebo třeba do Chorvatska, budou muset z dálnice sjet do nitra města.

Objízdná trasa vede obousměrně od dálniční křižovatky na 76. kilometru po silnici I/19 (Vožická ulice), silnici II/123 (Zavadilská a Chýnovská ulice) a po silnici I/3 (Pelhřimovská ulice) zpět k dálnici.

Po mostě, který v noci na neděli zanikne, vede silnice II/137. Ta spojuje Tábor s Mladou Vožicí, uzavřena je od pondělí, řidiči ji musí objíždět severně po silnicích III. třídy. Po zbourání mostu nechají krajští silničáři postavit nový, hotový by měl být v listopadu, uvedla Hana Brožková z kanceláře jihočeského hejtmana.

Kvůli pracím na místě bouraného mostu a stavbě jeho náhrady zůstane na dálnici D3 i po jejím znovuotevření dopravní omezení. Až do září bude zúžena v každém směru do jednoho jízdního pruhu.

Dálnice D3 je důležitou spojnicí nejenom pro cesty z Prahy a středních Čech do Tábora, Českých Budějovic nebo Českého Krumlova, ale také pro prázdninové cesty do zahraničí. Vede tudy jedna z frekventovaných tras do Chorvatska, ale i do Itálie a do národních parků v rakouských Alpách. Omezení u Tábora ale nebude letos na začátku prázdnin jediné.

Do druhé poloviny července bude omezen provoz i na severním konci dálnice mezi Meznem a Chotovinami, tedy mezi 62. a 70. kilometrem. Silničáři tam opravují dálnici a jezdí se obousměrně v jednom jízdním pásu. Řidiči musí zpomalit také u Chotýčan, kde silničáři budují odpočívadla. Práce jsou naplánovány až do září.