Brno zrušilo setkání velvyslanců a univerzity. Školy se nechtěly prezentovat některým státům

Události v regionech: Do Brna se měly sjet desítky velvyslanců z celého světa (zdroj: ČT24)

Brno odřeklo chystané setkání diplomatů, které se mělo uskutečnit v pátek. Hlavním bodem programu mělo být setkání velvyslanců z celého světa a zástupců brněnských univerzit. Ty však začaly odříkat účast kvůli tomu, že byli pozváni i zástupci některých zemí, s nimiž spolupracovat nechtějí, jako je Severní Korea nebo Írán. Podle magistrátu i ministerstva zahraničí však bylo vše v pořádku a tak, jak to má v diplomacii být.

Brněnský magistrát kvůli odporu vysokých škol nakonec plánované setkání velvyslanců zrušil. Prezentace univerzit měla být hlavní částí programu. Cílem bylo umožnit jim navázat mezinárodní kontakty v oblasti vědy a výzkumu a přilákat do Brna zahraniční studenty.

Školám se však nelíbilo, že byli pozváni i zástupci některých států, o jejichž spolupráci nestojí, a jiné naopak chybějí. „Když jsme viděli zhruba dva týdny před samotnou událostí seznam potvrzených účastníků, zjistili jsme, že tam nejsou zástupci ze zemí, se kterými bychom ten záměr chtěli realizovat,“ uvedl mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot. Podle mluvčí Mendelovy univerzity Terezy Pospíchalové „došlo k výrazné úpravě formátu připravované akce“, načež i tato škola byla pro to, aby se prezentace zrušila.

Vedení magistrátu reakce univerzit překvapila. Setkání zaštiťovala zastupitelka Anna Putnová (TOP 09), která se domnívá, že na seznamu pozvaných nebylo nic závadného. „Byli pozváni ti diplomaté, kteří jsou součástí diplomatického protokolu a kteří nám byli doporučeni. Bylo to konzultováno s ministerstvem zahraničních věcí,“ upozornila.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake podotkl, že Brno „pozvalo všechny, se kterými máme diplomatické styky nastavené standardně“. Ujistil, že postupovalo v souladu s diplomatickými normami a také s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích.

Ambice sezvat velvyslance se Brno však nevzdalo. Plánuje náhradní termín, tentokrát se však chce magistrát obejít bez účasti vysokých škol. Zástupce kterých států pozve, zatím není jasné.