Brno poskytne dvacet sociálních bytů. Podle protestujících na zastupitelstvu je to málo

Nejméně dvacet bytů pro lidi v bytové nouzi a bez domova poskytne Brno. Rozhodnutí rady města potvrdili v úterý zastupitelé. Na jednání přišla stovka občanů s transparenty žádat více bytů pro chudé, podle nich je vyčleněný počet málo. Brno bude čerpat peníze ze dvou výzev ministerstva práce na zajištění sociálních pracovníků, kteří budou s nájemníky těchto bytů řešit jejich problémy.

Nejprve zastupitelé hlasovali o variantě se čtyřiceti byty, která ale měla jen podporu Pirátů a části KDU-ČSL. Druhá varianta s dvaceti byty už získala podporu 36 zastupitelů, zdrželo se třináct opozičních zastupitelů z hnutí ANO. Hnutí projekty podporuje, podle bývalého primátora Petra Vokřála (ANO) ale dvacet ani čtyřicet bytů nevyřeší situaci v Brně, kde jsou stovky rodin v bytové nouzi a další lidé bez domova.

Více bytů žádala i stovka lidí s transparenty. Mezi příchozími byla i předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová, podle níž není dobré podmiňovat přidělení bytu zaměstnáním nebo upozorňovat na závislosti. Rozhodnutí zastupitelstva kritizují i bývalý náměstek primátora Matěj Hollan a bývalý zastupitel Martin Freund (oba za Žít Brno), který měl na starosti sociální začleňování a projekty k ukončení bezdomovectví.

Právě Žít Brno v minulém volebním období jako součást koalice vedené hnutím ANO programy zavedlo. Rodinám s dětmi poskytlo 50 bytů a jednotlivcům další desítky. Pilotními projekty, které získaly i zahraniční ocenění, se inspirovala další města. Po volbách ale Žít Brno ze zastupitelstva vypadlo a ANO skončilo v opozici. Radnici vede koalice v čele s ODS.

Kerndl: Byty máme, nesplňují ale podmínky ministerstva

Náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS) uvedl, že se městu u výzvy nepodařilo s ministerstvem vyjednat zmírnění podmínky, aby 70 procent vyčleněných bytů bylo mimo vyloučené lokality. Městské části jako Brno-střed a Brno-sever prázdné byty mají, ovšem v nevyhovujících oblastech. Podle Kerndla je proto těžké byty pro projekt získávat jinde.

Město ale vyjednalo změnu ohledně lidí, kterým byty poskytne. Původně měli být podle Kerndla zvýhodněni lidé s kriminální minulostí, závislostmi, nespolupracující se sociálními pracovníky nebo takoví, kteří kvůli problémům skončili v azylových domech. S tím ale město nesouhlasilo. Projekty budou podle náměstka zaměřené na rodiny s dětmi, seniory a handicapované nebo děti z dětských domovů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí dvě výzvy, z nichž lze čerpat peníze na sociální pracovníky v souvislosti s projekty k ukončování bezdomovectví. U jedné výzvy poskytne Brno právě kritizovaných dvacet bytů. U druhé výzvy město už v červnu vyčlenilo 50 bytů a chce na práci sociálních pracovníků čerpat miliony. Na území Brna podle poslední analýzy žije bezmála dva tisíce lidí bez domova.