Bezdomovci ze stanového městečka na teplovodu museli pryč

Ústí nad Labem začalo bourat kolonie, které si staví bezdomovci. V pondělí dopoledne zmizela jedna z největších poblíž sídliště Severní Terasa. Úředníci chtějí lidi bez domova donutit, aby začali využívat sociálních služeb, a současně reagují i na časté stížnosti obyvatel z okolí. Kolonie bývají postavené převážně ze stanů a odpadků a podle zákona jsou v podstatě černou skládkou. Navíc je v nich velké riziko požáru a žijí u nich stovky potkanů.

Bezdomovce láká do lesa nedaleko ústeckého sídliště teplo z horkovodu. Příbytky si staví i přímo na něm – podle úředníků mohou ale snadno začít hořet. Sídliště Severní Terasa je přitom - jak říká starosta obvodu Severní Terasa Pavel Dufek (ANO) - považované v Ústí nad Labem za lepší adresu. „Vigvamy bezdomovců to trochu hyzdí. Nosí sem nepořádek a věci ze skládek. My to pak musíme čistit, protože si lidi samozřejmě stěžují,“ uvedl Pavel Dufek (ANO), starosta obvodu Severní Terasa. Kolonie je navíc plná hlodavců. Strážníci napočítali kolem stovky potkanů.

Přes zimu město bezdomovce v této kolonii trpělo, ale v té době tam prý žily jen dvě rodiny. Pak se ale přistěhovali další. Ve stanovém městečku teď podle strážníků žilo 12 bezdomovců. Většina z nich před zásahem odešla. Těm jejich provizorní přístřešky rozebrali dělníci. Zbylí bezdomovci si museli sbalit sami. Bourání jim vadilo, ale na kameru ho odmítali komentovat.

Strážníci v Ústí nad Labem už před 2 týdny zlikvidovali podobnou bezdomoveckou kolonii - zatím zůstává prázdná. Nová ale vzniká jen o kousek dál. Strážnici se sociálními pracovníky přitom prý bezdomovcům domlouvají měsíce dopředu a pravidelně je taky při kontrolách informují, že se chystá bourání a že se předtím musí sami odstěhovat.

„Dostávají návody, jak mají svou situaci řešit. Kam si mají zajít na sociálku, kam pro různé podpory, kam můžou do azylových domů,“ doplnil starosta obvodu Severní Terasa Pavel Dufek (ANO). To ale bezdomovci většinou odmítají. V azylových domech totiž nesmí pít alkohol nebo brát drogy. Kolonií i proto s přicházejícím létem v Ústí nad Labem přibylo - odhadem jich jsou desítky.