ANO v Olomouci chtělo koalici s hnutím ProOlomouc a Piráty. Ti však podle lídra ANO vedou i jiná jednání

Povolební jednání v Olomouci se komplikuje. Lídr vítězného hnutí ANO Miroslav Žbánek oznámil, že zástupci dvojbloku hnutí ProOlomouc a Pirátů a Starostů vedou paralelní jednání o koalici bez ANO.

Povolební jednání v Olomouci dosud organizovalo ANO, které naposledy v pondělí večer postupně usedlo ke stolu se zástupci šesti politických stran a hnutí a nyní připravuje další kolo jednání zejména s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně.

„Nám se potvrdila informace, kterou jsme měli už předtím, že paralelně s tímto oficiálním, médii sledovaným a z naší strany transparentním jednáním o koalici probíhají jakási jednání, kterých se účastní zejména zástupci dvojbloku, pan (lídr ProOlomouc Tomáš) Pejpek, o možném vzniku koalice proti ANO, jakési antibabišovské olomoucké koalice,“ uvedl Žbánek.

Hnutí ANO proto už podle Žbánka nemá zájem dál jednat s ProOlomouc ani v případě, pokud by se dvojblok ProOlomouc a Pirátů a Starostů, vytvořený kvůli povolebnímu vyjednávání, nakonec rozštěpil. Zástupci ANO se odpoledne sejdou s představiteli olomoucké ODS, aby si podle Žbánka vyjasnili sporná témata. 

Žbánek: Jednají se subjekty, vůči kterým se vymezovali

Žbánek se podivil tomu, že hnutí ProOlomouc jedná i s politickými stranami, vůči kterým se vymezovalo. „Na poslední schůzce zástupci ProOlomouc deklarovali, a i do médií se opakovaně vyjadřovali, že s některými subjekty a s některými osobami těch stran nehodlají vůbec spolupracovat, je to pro ně nepřekročitelné ve spolupráci s námi. Paralelně s těmito subjekty jednali a řekli si o post primátora,“ uvedl Žbánek. 

Takovéto jednání (paralelní vyjednávání, pozn. red.), které nám připomíná situaci z před čtyř let a které opakovaně hnutí ProOlomouc a jeho představitelé kritizovali, je pro nás nepřijatelné pro formování jakéhokoliv koaličního projektu.
Miroslav Žbánek
Lídr vítězného olomouckého hnutí ANO

Koalice Pirátů a Starostů paralelní jednání potvrdila. „Koalice s hnutím ANO samozřejmě není jedinou možností. Matematicky vychází modelů více, proto následovala (po jednání s ANO) schůze již zvoleného vyjednávacího týmu Pirátů a Starostů s ProOlomouc a KDU-ČSL. Připojil se i zástupce hnutí spOLečně Robert Runták. Na této schůzce předneslo KDU-ČSL svou vizi koalice Pirátů a Starostů, ProOlomouc, KDU-ČSL, ODS a SpOLečně, tedy variantu 'bez vítěze',“ stojí v dnešním prohlášení Pirátů a Starostů.

Piráti a Starostové jsou ochotni vstoupit do koalice, kde by zasedl pouze jeden z trojice ANO, ODS a ČSSD, aby mohli „efektivně bojovat proti klientelismu a olomouckým ‚kmotrům‘“. Podobnou strategii má podle Pirátů a Starostů i hnutí ProOlomouc. „Aby mohli Piráti a Starostové i ProOlomouc prosazovat své vize ve městě, preferují společnou většinu v radě města,“ uvedli Piráti a Starostové.

ANO chce koalici s 24 hlasy

Komunální volby v Olomouci vyhrálo ANO, získalo 14 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo ProOlomouc se šesti mandáty. Třetí koalice Piráti a Starostové bude mít také šest zastupitelů. Čtvrtá ODS má pět mandátů, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě KDU-ČSL. Šesté je hnutí spOLečně se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice SPD a SPOZ rovněž se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončila KSČM a na devátém ČSSD, obě získaly po dvou mandátech. 

ANO šlo do povolebního jednání s podmínkou, že koalice by měla mít aspoň 24 hlasů. Zároveň požaduje post primátora. Podle výsledků voleb by připadala v Olomouci v úvahu například koalice ANO, ProOlomouc a Pirátů, která by v zastupitelstvu měla většinu 26 zastupitelů. Širší koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a hnutí spOLečně by disponovala stejným počtem hlasů. Většinu 24 hlasů by měla i koalice ProOlomouc, Pirátů a Starostů, spOLečně, ODS a KDU-ČSL.

V roce 2014 komunální volby v Olomouci vyhrálo hnutí ANO, které tehdy v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu obsadilo 12 míst. Druhá ČSSD získala deset mandátů a třetí ODS pět. KDU-ČSL měla pět mandátů. Po čtyřech mandátech obsadily KSČM a TOP 09. Sdružení Občané pro Olomouc získalo tři mandáty a ProOlomouc dva. V Olomouci poslední čtyři roky vládla koalice složená z ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.