ANO obhájilo vítězství v Ústí, zatím jednalo s druhým Pro! Ústí. Chce důvěryhodného partnera

V Ústí nad Labem vyhrálo volby hnutí ANO v čele s krajským zastupitelem Petrem Nedvědickým. Strana tam zvítězila i před čtyřmi lety, tentokrát ovšem dosáhla na 20,7 procenta hlasů a oproti minulým volbám si více než pět procent pohoršila. V zastupitelstvu tak hnutí přišlo o tři křesla, místo dvanácti jich obsadí devět. Dvojkou zvolili Ústečané stejně jako minule hnutí Pro! Ústí, které obhájilo svých osm mandátů. Mezi dvěma nejsilnějšími stranami také proběhlo první povolební jednání.

Lídr vítězného ANO Nedvědický oznámil, že chce jednat se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva. „Pokud občané dají někomu mandát, tak je mojí povinností s ním alespoň jednat. A komunální politika je víc o těch chodnících, silnicích a čistotě než o nějaké ideologii,“ řekl Nedvědický, podle kterého se hnutí bude rozhodovat teprve podle výsledků jednání.

V neděli se sešel se zástupci Pro! Ústí, které ve volbách skončilo druhé, další schůzky budou následovat. Již bezprostředně po vítězství ale Nedvědický hovořil o významu důvěry a sympatií ve vyjednávání. Odkázal tak na dění v uplynulých čtyřech letech.

Petr Nedvědický (ANO)
Zdroj: Hájek Ondřej/ČTK
Důležitá je i lidská blízkost, protože jít do rizika, že tam budete mít lidi, se kterými se necítíte úplně komfortně, tak je také velmi nebezpečné.
Petr Nedvědický
lídr vítězného hnutí v Ústí nad Labem

Po volbách v roce 2014 vládlo ANO s Pro! Ústí, pak se ale koalice rozpadla. Tehdejšího primátora za ANO navíc odvolala i část jeho spolustraníků. A celou ústeckou buňku hnutí ANO poté zrušilo. Část zastupitelů pak zůstala bez politické příslušnosti.

„My jsme strašně rádi, že ten výsledek takhle dopadl, protože po té historii z před čtyř let jsme skutečně nečekali, že přesvědčíme občany, že má cenu nás volit,“ připustil v sobotu Nedvědický. 

UFO doufalo v lepší čísla, i tak zdvojnásobilo svůj minulý úspěch

V pořadí druhá nejúspěšnější strana PRO! Ústí  je s výsledky, které dosáhly stejné úrovně jako před čtyřmi lety, spokojená.

Naopak lepší výsledek čekalo doposud vládnoucí hnutí Ústecké fórum občanů (UFO) pod vedením současné primátorky města Věry Nechybové. Hnutí přitom téměř zdvojnásobilo svůj minulý výsledek a oslovilo 11,8 procenta voličů. Místo dvou křesel, které v průběhu volebního období rozšířili i dva přeběhlíci, jich teď hnutí získalo pět. 

UFO ale věřilo ve větší úspěch. „Čekali jsme výsledek lepší, ale jsme spokojeni s tím, co je teď na konci,“ řekl náměstek primátorky Jiří Madar s tím, že je hnutí připraveno jednat s vítězem voleb.

Věra Nechybová s náměstkem Jiřím Madarem
Zdroj: Hájek Ondřej/ČTK

Za hnutí uspěl mimo jiné boxer Lukáš Konečný, jenž díky preferenčním hlasům postoupil ze sedmého místa.

Kampaň UFO ale byla kontroverzní a zaměřená proti nepřizpůsobivým, podobně jako kampaň Tomáše Vandase (DSSS, ve městě kandidoval za Čisté Ústí), který se do zastupitelstva nedostal. Oběma se zabývá policie.

ODS si lehce polepšila, komunisté naopak mírně propadli

Čtvrtý nejvyšší počet ústeckých hlasů získali občanští demokraté. Kandidátka vedená Pavlem Tošovským oslovila 8,5 procenta voličů. Strana si tak oproti posledním komunálním volbám polepšila o zhruba dva procentní body a získala čtyři namísto dosavadních tří zastupitelů.

O zhruba jedno a půl procentního hlasu méně než ODS získalo uskupení Vaše Ústí. V zastupitelstvu tak zůstane Yveta Tomková, která vede kandidátku hnutí. Ta vybojovala pro hnutí i další dvě křesla.

Pro komunisty, které vede Pavel Vodseďálek, hlasovalo v ústeckých volbách 6,79 procenta voličů. Strana, která dnes má v radě Ústí nad Labem uvolněnou radní Květoslavu Čelišovou, a to poprvé od roku 1989, dosáhla ale jen na tři zastupitelské posty. Oproti minulým volbám si tak o dvě křesla pohoršila a ze čtvrtého místa žebříčku nejúspěšnějších ústeckých stran se KSČM propadla na šestou pozici.

Volby v Ústeckém kraji
Zdroj: Hájek Ondřej/ČTK

Do ústeckého zastupitelstva se s 6,8 procenta hlasů dostali i zástupci SPD. Hnutí se zfromovalo až po posledních komunálních volbách, na tři získaná křesla tak usednou nováčci vedení Milanem Anýžem.

Po dvou ústeckých křeslech za zhruba 5,6 procenta hlasů získají také zástupci hnutí PRO Zdraví a Sport v čele s Michalem Ševcovicem. V posledních komunálních volbách zůstalo hnutí „pod čarou“.

Z ústeckého zastupitelstva vypadli zástupci ČSSD a TOP 09

Z ústeckého zastupitelstva vypadla sociální demokracie. Kandidátka v čele s Michaelou Vaňkovou oslovila podle průběžných výsledků necelá tři procenta voličů. Před čtyřmi lety přitom strana byla ve volbách třetí: získala 11,7 procenta hlasů a obsadila pět křesel. 

Stejně tak opustili místa ve vedení Ústí nad Labem zástupci TOP 09. Strana před čtyřmi lety získala dva zastupitele, letos ale koalice TOP09, KDU-ČSL a STAN, kterou vedla Irena Skálová, oslovila jen 3,6 procenta voličů.

O hlasy usilovalo letos v Ústí nad Labem 15 stran a hnutí. Minulé komunální volby poslaly do zastupitelstva 7 stran a hnutí, letos ve vedení města zasedne o jedno uskupení více. Lidé volili 37 zastupitelů, celé město je jedním obvodem.

K volbám dorazila méně než třetina voličů: hlas odevzdalo jen 32,63 procenta z nich.

Policie v Ústeckém kraji přijala několik podnětů kvůli podezření z možného pokusu o ovlivnění voleb, všemi se zabývá. Kriminalisté zasahovali ve volebních místnostech v Ústí nad Labem a Bílině na Teplicku.

Senátní volby se ve městě letos nekonaly.