Podezření z kupčení s hlasy prověřuje policie na severozápadě Čech. A nejen tam

Události: Policie prověřuje několik případů kvůli ovlivňování voleb (zdroj: ČT24)

V Moldavě na Teplicku najednou přibylo 17 voličů, v ústecké čtvrti Krásné Březno přišly hlasovat desítky jindy pasivních občanů. Nejen tato podezření z možného pokusu o ovlivňování voleb teď prověřuje policie. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna uvedl, že v některých případech jsou důvodná podezření, že se stal trestný čin.

Podle Petra Mlsny není překvapením, že problémy nastaly právě na severozápadě Čech. „Došlo k narušení voleb a podezření z kupčení s hlasy. Samozřejmě v oblasti severozápadních Čech. Ani ty lokality pro nás nejsou žádným překvapním. V některých případech už byly zahájeny úkony v trestním řízení,“ prohlásil Mlsna. 

Například v ústecké čtvrti Krásné Březno v pátek nahlásila zapisovatelka policii případ, kdy najednou přišlo zhruba 30 voličů, kteří obvykle o volby zájem nemají. Navíc je údajně k volební místnosti přivezl automobil. V posledních volbách tam volilo jen 13 procent lidí. 

Podezřele mnoho lidí najednou přišlo volit v pátek do jedné volební místnosti v Bílině, podle členů volební komise přitom nevěděli, jak správně volit.

Moldava náhle získala více obyvatel

V jedné z nejmenších obcí Moldavě, která ale spravuje velkou část hřebene Krušných hor nad Teplicemi, se v posledních dnech před volbami přihlásilo k trvalému pobytu více lidí. Za dva týdny získala obec 17 nových obyvatel. Pokud by všichni přišli k volebním urnám, bylo by to o pětinu voličů navíc.

Nádraží Moldava
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

„Vzhledem k tomu, že k tomu došlo těsně před volbami, tak je to pokus o ovlivnění výsledků v obci,“ komentovala růst obce její místostarostka Eva Kardová (nestr.).

Podle ní se část nových obyvatel přihlásila v hotelu, který spoluvlastní starosta Jaroslav Pok. Ten odmítá, že by šlo o záměr. „Programem, který napsala naše kandidátka, se možná zvedla vlna, že lidé půjdou k volbám,“ uvedl Pok (nestr.).

Volební urna v Krupce měla povolenou pečetní pásku

Další z podnětů, který policie prověřuje, se týká Krupky na Teplicku. Server iDNES.cz uvedl, že jde o podezření z porušení plomby na volební urně, kdy jedna z členek volební komise si všimla, že pečetní páska přes schránku je povolená. V Krupce se komunální volby v roce 2010 opakovaly kvůli kupčení s hlasy.

Všemi podněty se zabývá, dílčí úkony ale sbor komentovat nebude, uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Policie prověřuje rovněž obsah volebních plakátů a hesel v Mostě a Ústí nad Labem či oznámení lidí, kteří údajně nevěděli o tom, že jsou na kandidátce jedné ze stran v krajském městě.

Za možný podvod na Chomutovsku už padlo trestní oznámení

Do sobotního večera už padlo jedno trestní oznámení. Policie obvinila muže z Teplic, který za úplatu přihlašoval lidi k trvalému pobytu v Hoře Svatého Šebestiána na Chomutovsku. V případě prokázání viny muži hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Dohru u policie budou mít ale i jiné případy. Třeba na jihu Čech ve vesnici Běleč někdo pomaloval starostovi o volebním víkendu vrata šibenicí. A o kus dál se ve volební místnosti pohádali – a pak i poprali – dva senioři.