Policie šetří ovlivňování voleb na severu Čech. V obcích prudce přibylo obyvatel, jinde se prý kupčí s hlasy

Policie v Ústeckém kraji vyšetřuje hned několik podezření z ovlivňování voleb na Chomutovsku, Teplicku i v Mostě. V několika obcích mělo dojít k účelovému přihlašování nových obyvatel, jednoho člověka už policisté obvinili. V Bílině přijali kriminalisté oznámení na podezření na kupčení s hlasy a přímo v průběhu voleb vyšetřovali dění v jedné z volebních místností. V Mostě se zase zajímají o vyznění jednoho předvolebního plakátu.

„Mohu potvrdit, že jsme přijali dvě oznámení, která se týkají podezření z možného pokusu o ovlivnění výsledků voleb na Teplicku. Podnětům se kriminalisté věnují a prověřují veškeré okolnosti,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek. Nechtěl upřesnit, kterých lokalit se oznámení týká, ČTK však s odvoláním na Sdružení místních samospráv a místní sdružení ANO píše o Moldavě a také Bílině.

V Moldavě týden před volbami dramaticky vzrostl počet přihlášených obyvatel, předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN) se domnívá, že jde o účelové přehlašování. „V Moldavě v Ústeckém kraji přírůstek počtu nových obyvatel odpovídá pětině voličů účastnících se voleb,“ upozornil.

Podle sdružení však prudce vzrostl počet přihlášených obyvatel i jinde, například na Hoře Svatého Šebestiána. V souvislosti s účelovým přihlašováním lidí z Teplicka v obci na Chomutovsku, kde jim tak vzniklo volební právo, ostatně již policie obvinila jednoho člověka.

Za hlas ve volbách prý několik stovek i odvoz taxi, případ šetří policie

V Bílině pak místní sdružení ANO podalo podnět na policii kvůli údajnému kupčení s hlasy. „Podle našich informací bude po dobu voleb Bílinu obcházet několik desítek osob, které budou za hlas nabízet od 500 do 800 Kč a odvoz taxi zdarma,“ napsalo hnutí na sociální síti.

Přímo v průběhu voleb pak policie zasahovala v jedné bílinské volební místnosti, kam kriminalisty přivolala komise poté, co přišlo naráz množství lidí, kteří ani nevěděli, jak mají volit. „Přijali jsme oznámení předsedkyně volební komise, které bylo podezřelé, že přišlo více lidí najednou. Policisté podnět na místě prověřují a případem se budeme i nadále zabývat,“ uvedl mluvčí Vítek.

Mostecká policie zase vyšetřuje volební plakát uskupení Otevřená radnice Most s nápisem „Jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí!“ s dovětkem „Nulová tolerance  nepřizpůsobivým“. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Žádné trestní stíhání konkrétních osob zahájeno nebylo,“ uvedl Daniel Vítek.

V Ústeckém kraji se před čtyřmi lety komunální volby kvůli zjištěným nedostatkům na dvou místech dokonce opakovaly. Znovu museli k urnám obyvatelé Bíliny a  statutárního města Chomutova. V obou případech zrušily soudy původní výsledky, protože se prokázalo rozsáhlé kupčení s hlasy.