Strany týden před volbami finišují s kampaněmi. Policie vytipovala problémová místa, na která se zaměří

Tento pátek a sobotu budou lidé rozhodovat o novém složení obecních zastupitelstev. Tyto volby se týkají všech obyvatel, výjimkou je pouze 17 obcí, kde se nepodařilo složit kandidátku. Někde budou voliči vybírat i nového senátora, to se týká zhruba třetiny voličů. Strany i jednotliví kandidáti proto finišují s předvolební kampaní, většinou sázejí na billboardy i kontaktní kampaň.

  • Česká televize nabídne ve čtvrtek poslední ze série předvolebních debat, které se zúčastní předsedové parlamentních stran. Diskutovat budou o vztahu celostátní a regionální politiky. Debata začíná ve 20:00 na ČT1 a ČT24.

V případě hnutí ANO rozhodují o podobě předvolební kampaně jednotlivé krajské organizace. Jeho reklamy se objevily na tramvajích a tváře ANO jsou vidět i na billboardech. „Já samozřejmě pokud mám čas, ve večerních hodinách nebo přes víkend, tak mohu podpořit naše kandidáty,“ uvedl předseda hnutí Andrej Babiš.

Na předvolební billboardy sází také občanští demokraté. Stejně tak jejich kandidáti oslovují voliče i napřímo. Nic by se na tom nemělo měnit ani v posledních dnech před volbami. „Mně opravdu nejde jenom o čísla. Jde mi i o to, abychom se mohli i účinně podílet na správě obcí, abychom mohli uskutečnit náš program,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Piráti sází hlavně na kontaktní kampaň: pro volby připravili například vlastní noviny. Za úspěch by považovali, pokud by měli dost senátorů na vlastní klub. A věří si i v případě obsazení radnic a magistrátů. „Je to kontaktní kampaň. Ale ta u nás spočívá v tom, že ty akce a stánky venku skutečně dělají naši kandidáti a baví se s lidmi,“ vysvětluje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

  • Zákon nijak neupravuje, kolik peněz mohou jednotlivé strany vložit do kampaně před komunálními volbami.
  • V případě senátních voleb je pak stanoven pro každého kandidáta limit dva miliony korun. V případě postupu do 2. kola se částka zvyšuje o dalšího půl milionu.

SPD bude i v posledním týdnu před volbami sázet na osobní kontakt s voliči. Přemíru billboardů považuje za kontraproduktivní. Hnutí se soustředí na Prahu, kde kandiduje poprvé, v Senátu by pak byl úspěchem každý mandát. Celkově se chce blížit výsledku sněmovních voleb. „Já si myslím, že takový výsledek by byl úplně optimální, a když oproti tomu výsledku posílíme, tak že to bude úplně skvělá záležitost,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

Sociální demokracie oproti minulým letům využívá méně billboardů a víc se snaží sázet na přímé oslovování lidí. Za úspěch bude považovat každého nově zvoleného senátora i to, že bude mít možnost se na radnicích podílet na vládě. „Cíl je jednoduchý, zastavit propad sociální demokracie od parlamentních voleb z loňského roku. To znamená zastavit nedůvěru občanů v sociálnědemokratický program,“ uvedl místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Komunisti budou poslední dny před hlasováním aktivní na webu i sociálních sítích, rozhodující částí jejich kampaně je ale setkávání kandidátů s voliči. V Senátu obhajují jeden mandát a rádi by ho získali znovu. Vliv si chtějí udržet také v obcích. „Za úspěch budeme považovat, když tam, kde jsme postavili kandidátky, budou naši kandidáti zvoleni do zastupitelstev, rádi bychom udrželi počet starostů či místostarostů,“ dodává šéf KSČM Vojtěch Filip.

Ambicí lidovců je obhájit výsledek minulých komunálních voleb. V horní komoře jim jde o tři mandáty, v Senátu by ale chtěla strana posílit: „Chceme, aby v jednotlivých městech došlo k nějakým zakončením té kampaně. A gros se potom přesouvá na sociální sítě,“ vysvětluje šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

  • Volební místnosti se otevřou v pátek 5. října, lidé mohou volit od 14:00 do 22:00 hodin. V sobotu pak od 08:00 do 14:00. Případné druhé kolo senátních voleb se uskuteční ve stejných časech o týden později.

TOP 09 sází v kampani jak na billboardy, tak na setkávání s voliči nebo sociální sítě. A jiné to nebude ani v dalších dnech. Úspěch bude každý nově zvolený senátor a také obhájení pozic u komunálních voleb. „Tam, kde naši komunální politici působili a lidé vnímají jejich práci, tak tam nemám strach, že takoví kandidáti opět uspějí,“ dodává předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Hnutí Starostů a nezávislých jde do voleb s cílem rozšířit svůj senátorský klub, ve volbách obhajuje tři posty v horní komoře. V komunální kampani klade důraz opět na osobní rozhovory. „Odpovídat voličům na jejich otázky a potřeby, říct jim, co konkrétně s daným problémem uděláme, jak konkrétně zlepšíme jejich život,“ dodává předseda hnutí Petr Gazdík.

Policie vytipovala místa, kde byly při minulých volbách problémy

Ministerstvo vnitra zatím v souvislosti s přípravou voleb větší problémy nezaznamenalo. Letošní hlasování ale bude oproti tomu před čtyřmi lety dražší. „Náklady na letošní volby – ať už komunální nebo senátní – budou dohromady kolem 623 milionů. V tom jsou započítány i náklady na zvýšenou práci policie,“ dodává náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Volby totiž budou doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření. Policie vytipovala místa, kde při předchozích volbách docházelo ke komplikacím. „Jsou to místa, kde máme poznatky z minulosti, že tam byly při komunálních volbách problémy. Pak to jsou místa, která policie identifikovala sama ze své operativní činnosti,“ dodává Mlsna.

Lidé by měli dostat volební lístky do svých poštovních schránek nejpozději v úterý 2. října. Pokud je tam nenajdou, mohou si požádat na obecních úřadech, nebo přímo v den voleb ve volební místnosti.

V úterý také začíná platit zákaz zveřejňování předvolebních průzkumů. Český statistický úřad pak provede sčítání hlasů nanečisto. Naostro pak odstartuje v sobotu po 14. hodině, kdy se zavřou volební místnosti. Ministerstvo vnitra odhaduje, že kompletní výsledky budou nejdřív kolem půlnoci. „Nejsložitější a nejdelší sčítání boudu ve statutárních městech a hlavně v Praze,“ dodává Petr Mlsna.

V Praze jsou totiž všichni kandidáti ze všech stran na jediné volební „plachtě“ a volič může udělit až 65 preferenčních hlasů. A členové komisí pak musí u každého lístku zkontrolovat, jestli na něm není třeba 66 preferenčních hlasů.