V části země hrozí až do večera velmi silné bouřky

Česko by mohly až do pozdních večerních hodin opět zasáhnout bouřky provázené nárazy větru, přívalovými srážkami, nebo i menšími kroupami. Na Šumavě a severovýchodě země podle meteorologů mohou být velmi silné. Výstraha před bouřkami platí od poledne do desáté hodiny večer.

Vzhledem k předpokládanému pomalému postupu bouřek budou největší nebezpečí představovat přívalové srážky s krátkodobými úhrny ojediněle kolem čtyřiceti litrů vody na metr čtvereční. Vyskytnout se mohou i malé kroupy a nárazy větru o rychlosti padesát až sedmdesát kilometrů v hodině. „Zejména v oblastech, kde je již vyšší nasycení území po předchozích srážkách, může docházet k lokálnímu zatopení nebo je i vyšší riziko přívalové povodně,“ upozorňují meteorologové.

Největší pravděpodobnost bouřek je podle ČHMÚ na Šumavě a na severovýchodě České republiky. Silné bouřky se mohou vyskytnout rovněž ve Slezsku a na severovýchodě Moravy. Později večer by pak měly bouřky slábnout, nejdříve v Čechách, později na Moravě a ve Slezsku. 

Silné bouřky
Zdroj: ČHMÚ

Tropické teploty budou pokračovat

V sobotu by mělo pršet už jen ojediněle a spíše ve východní polovině území, uvedl ČHMÚ. V důsledku přílivu teplého vzduchu od jihozápadu budou teploty vzduchu v Čechách a na jižní Moravě stoupat nad tropických 30 stupňů Celsia. V neděli už budou nad touto hodnotou teploty i jinde v Česku.

„V neděli jsou srážky nejpravděpodobnější na severu republiky, ale ani tam rozhodně neproprší celý den,“ doplnili meteorologové.

Silné lokální srážky se v Česku vyskytly už v úterý, kdy zasáhly především západ Čech. Ve středu působily problémy hlavně ve středních Čechách a v Praze, kde intenzivní bouřka s přívalovým deštěm mimo jiné zaplavila suterén Státní opery, kde způsobila škody za miliony korun, a blesk poškodil sloup Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí.

Škody za miliony za stovku milionů

Pojišťovny od začátku týdne evidují více než tisíc pět set pojistných událostí. Nejvíce škod způsobily kroupy, záplavy nebo vichřice. Klientům pojišťovny vyplatí přes sto milionů korun. České televizi to potvrdily oslovené pojišťovny.

„Od začátku týdne máme nahlášeno zatím 738 osm pojistných událostí z bouřek. Předpokládaná výše škod dosahuje 38 milionů korun,“ uvedl mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

Klienti, kterým počasí způsobilo škody na majetku, se obracejí také na pojišťovnu Kooperativa. „V tomto týdnu nám klienti nahlásili přes sedm set škod za celkem sedmdesát milionů korun,“ řekl mluvčí společnosti Milan Káňa.

Uniqa pojišťovna eviduje sto dvacet událostí za šest milionů korun. Problémy způsobené počasím ale řešili od začátku týdne lidé prakticky po celé republice. Hlášení škod podle pojišťoven i nadále pokračuje.