O víkendu bude slunečno, rána budou dál mrazivá, přes den se oteplí

V Česku jsou už třináct dnů v řadě mrazivá rána. A další budou následovat nejen o víkendu, ale i příští týden. Přes den se bude pozvolna oteplovat, rychleji v Čechách než na Moravě a ve Slezsku. Rozdíly budou i v počasí na horách.

V Česku jsou ideální podmínky pro lyžování, na horách leží pořád dostatek sněhu – jak na sjezdovkách, tak na běžeckých tratích. Po ránu je sníh zmrzlý a jeho kvalita nijak netrpí. Nejvíc sněhu je na hřebenech Krkonoš a na pohraničním šumavském hřebeni – i přes 150 centimetrů. Ostatní hory mají na hřebenech 80 až 110 centimetrů.

Výška sněhu na horách
Zdroj: ČHMÚ

Počasí u nás pořád ovlivňuje tlaková výše Martin. Díky ní se k nám sice dostává chladnější vzduch, ale o víkendu bude slunečno. Víc oblačnosti čekáme v úterý, kdy se nad námi bude rozpadat fronta. Ovšem po ní se zase rychle dostaneme do okrajového proudění kolem tlakové výše. A znovu bude převládat polojasno.

Slunečno do začátku příštího týdne
Zdroj: ČHMÚ

O víkendu budou ranní minima nižší na východě Česka, tam bude až -9 či -8 °C, jinak kolem -5, resp. -4 °C. Odpolední maxima ale porostou – rychleji v Čechách, kde bude v sobotu až 10, v neděli až 11 °C. Taková maxima čekáme i příští týden – kolem 11 nebo 12 °C. Ranní minima se taky budou zvyšovat, ovšem pořád budou na těch nejchladnějších místech i lehce pod nulou.

Od soboty se bude oteplovat
Zdroj: ČHMÚ

A zatímco slunečno bude o víkendu v celém Česku, lišit se budou teploty. Chladnější budou Jeseníky a Beskydy, tam bude ještě celodenní mráz. Teplejší budou ostatní hory, hlavně Šumava, kde by se maxima přes víkend mohla dostat až k 5 °C. A lišit se bude také vítr. Nejsilnější bude foukat v sobotu v Krušných horách – bude mít nárazy kolem 70 km/h. Naopak v Jeseníkách a Beskydech silnější vítr nečekáme.

Víkendové počasí na horách
Zdroj: ČHMÚ

Jak výrazné bude oteplení, které nás čeká do příští soboty, ukazuje graf. Rozdíl mezi pátečními minimy a středečními maximy bude víc než 20 °C:

Oteplení příští týden
Zdroj: ČHMÚ