Nejlepší dárek od Ježíška přinese počasí. Ochlazení a sněhové vločky se čekají i v nížinách

Po výrazně nadprůměrných teplotách vychází letos ochlazení přímo na Štědrý den. Sněžit začne odpoledne nejdřív na horách, postupně se během Vánoc můžou sněhové přeháňky objevit i v nížinách. Zatímco na horách zůstane sníh ležet, v nížinách bude většinou tát.

Sníh na Vánoce v nížinách bývá v posledních letech záležitostí spíš výjimečnou. Třeba v Praze se za posledních 10 let vyskytoval alespoň jeden centimetr jen jednou, v Brně a Ostravě dvakrát. Naopak v třeba v Peci pod Sněžkou jsou bílé Vánoce stále ještě pravidlem – sníh tu mezi lety 2010 a 2019 nenapadl jen jednou, a to v roce 2015.

Ve středu bude mít počasí ještě veskrze jarní nádech. Maxima se dostanou až ke 13 °C, chladněji bude na východě a severovýchodě, tam jen kolem 8 °C. Takhle vysoké teploty jsou výjimečné. Třeba v pražském Klementinu se 23. prosince teplota nad 12 °C dostala od roku 1775 jen dvakrát – v roce 1795 a pak taky v roce 2015.

Dar zimy

Právě na Štědrý den by přes Česko ale měla přecházet studená fronta. Proto se dočkáme občasného deště či přeháněk a ojediněle se na frontě může objevit i bouřka. A co je podstatné, za frontou se k nám bude dostávat studený vzduch.

Sněžit bude nejdřív nad 1000 metrů nad mořem, postupně se hranice sněžení bude snižovat a sněhové budou srážky už nad 400 metrů. Nejvyšších teplot bude dosaženo už spíš dopoledne, odpoledne už bude znát, že se ochlazuje.

Během štědrodenního odpoledne a večera se bude ochlazovat
Zdroj: ČT24

Na Hod Boží už budou minima kolem nuly a ani přes den už teploty moc neporostou, maxima čekáme mezi -1 a 3 °C, na východě může být až 5 °C. Na nejchladnějších místech už budeme do statistik zapisovat mrazový den. A mrznout bude určitě i na horách – tam budou maxima kolem -4 °C.

Mrazivé v celém Česku bude štěpánské ráno. Minima zůstanou mezi 0 a -4 °C, ovšem tam, kde se v noci vyjasní, bude ještě chladněji – kolem -6 °C. A znovu přibude míst s mrazovým dnem, maxima zůstanou kolem nuly – tedy –2/2 °C, na horách v 1000 metrech bude pořád kolem -4 °C.

Napadnout by mělo za pátek na horách 10 až 15 centimetrů, v nížinách do pěti centimetrů nového sněhu. V sobotu už budou sněhové přeháňky spíš výjimečné a přibude maximálně do tří centimetrů. V součtu by to na horách mělo dát za celé Vánoce maximálně asi 15, výjimečně možná až 20 centimetrů. Ovšem díky teplotám pod bodem mrazu se znovu rozjedou sněhová děla.

Během vánočních svátků napadne na horách 10 až 15 cm sněhu
Zdroj: ČT24

Ačkoli v dalších dnech pak bude na horách sněžení častější, teploty pro výrobu technického sněhu by měly být dál ideální. V noci bude na horách mrznout a teploty by pod nulou měly zůstávat i přes den. V nížinách se častěji bude vyskytovat déšť a do sněhu budou srážky přecházet až od vyšších poloh, tedy asi od 600 metrů nad mořem.

Po Vánocích se mírně oteplí
Zdroj: ČT24