Česko je v USA vnímáno jako partner, na kterého je spolehnutí, tvrdí Petříček

Tomáš Petříček (ČSSD) hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ministr zahraniční Tomáš Petříček (ČSSD) je podle svých slov rád, že zamíří premiér Andrej Babiš (ANO) do Bílého domu. Jde prý o potrvrzení toho, že nás Spojené státy vnímají jako spolehlivého partnera. Za pozváním do Bílého domu vidí Petříček i to, že si vláda vytkla prozápadní kurz, což podle něj Američané vnímali jako pozitivní signál. Ministr zahraničí to uvedl v Interview ČT24.

Podle Tomáše Petříčka mohou státy jako Česko hrát větší roli v otázce kontroly jaderných zbraní. „Nemáme zájem na závodech ve zbrojení, jako tomu bylo za studené války,“ řekl Petříček. O jaderných zbraních jednal i během nedávné cesty do Spojených států a o situaci mluví i se spojenci v NATO. „Je pro nás důležité, aby se hledaly cesty, jak situaci ve světě uklidňovat, jak předcházet nárůstu napětí,“ doplnil šéf české diplomacie.

Právě téma bezpečnosti by mohlo být jedním z těch, které budou v Bílém domě probírat Andrej Babiš s Donaldem Trumpem: „Je to potvrzení, že jsou naše vztahy velmi dobré, a je to důkazem toho, že je Česko v Americe vnímáno jako partner, na kterého se dá spolehnout,“ uvedl Petříček.

Premiér Babiš nedávno uvedl, že si pozvání k Trumpovi vyjednal sám. Podle Petříčka byly konečné kroky za přítomnosti premiéra, na cestě se ale podílela i česká ambasáda ve Washingtonu a Černínský palác.

„Koordinovali jsme to spolu (s předsedou vlády, pozn. red.). Bylo to vyvrcholení dlouhodobější snahy České republiky,“ řekl ministr a dodal, že diplomaté se podíleli i na přípravě programu premiéra.

Oba státníci tak budou jednat například o bezpečnosti, kybernetice, a to v souvislosti s kauzou Huawei, a rovněž o obchodních vztazích. Trump by měl s Babišem hovořit také o Sýrii a Afghánistánu.

Petříček prý cítí podporu uvnitř strany i od premiéra

Ministr zahraničí je často kritizován komunisty, kteří tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD. Kritika z řad KSČM ho ale podle jeho slov neohrožuje, a naopak cítí podporu od sociálních demokratů i od premiéra.

„Myslím si, že postupuji v souladu s programovým prohlášením vlády. Pan premiér se nezmiňoval, že by byl nespokojen s tím, jak působím na ministerstvu zahraničních věcí,“ uvedl Petříček v Interview. Ministra zahraničí často kritizuje také prezident Miloš Zeman.

Ještě před víkendovým sjezdem ČSSD Tomáš Petříček avizoval, že by mohl v čele ministerstva skončit, pokud by nezískal podporu spolustraníků pro svou kandidaturu na post místopředsedy ČSSD. Nakonec ho ale delegáti zvolili hned v pátek. 

Petříček: NATO je v moderních dějinách nejúspěšnější bezpečnostní aliance

Česko si v březnu připomíná dvacet let od vstupu do Severoatlantické aliance (NATO). Podle Tomáše Petříčka to byla zásadní událost, kdy se Česko přihlásilo k západním hodnotám.

„Také to byl milník, co se týče našeho bezpečnostního ukotvení. V moderních dějinách je to nejúspěšnější bezpečnostní aliance. Zajišťuje také to, že jsme jedna z nejbezpečnějších zemí na světě,“ uvedl ministr zahraničí.

Česká vláda ale dlouhodobě neplní závazek utrácet dvě procenta HDP na obranu. I přesto Petříček neměl při své návštěvě v Americe pocit, že by kvůli tomu Česko bylo vnímáno negativně. „Americká strana věří, že v tomto svým závazkům dostojíme,“ řekl Petříček už dříve s tím, že Washington prý vidí český plán na postupné zvyšování vojenských výdajů jako „jeden z důvěryhodnějších v rámci NATO“.