SOUHRN: Zásadní události soboty 14. září

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy soboty 14. září 2024.

Kvůli výrazným srážkám některé toky dosáhly extrémního povodňového stupně

Některé toky odpoledne dosáhly 50letého průtoku. K 17:00 platil některý z povodňových stupňů na 244 místech Česka, z toho téměř na třetině byl třetí stupeň. Stav extrémní povodně je na Černé Opavě v Mnichově, Opava v Krnově, Černý potok ve Velké Kraši, Vidnavce ve Vidnavě, Bělá v Mikulovicích a Porubce ve Vřesině, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Evakuace probíhají například na Jesenicku, v některých částech Opavy a Bohumína se na ně musí připravit. Hejtmané Moravskoslezského kraje a Olomouckého kraje vyhlásili stav nebezpečí. Problémy jsou ale i v dalších krajích. Přívaly vody komplikují dopravu, desetitisíce domácností zůstávají bez elektřiny.


V Rumunsku mají záplavy čtyři oběti, Dolní Rakousy čelí stoleté vodě

Silné lijáky a záplavy způsobené tlakovou níží Boris postihly v sobotu nejen Česko, ale i jeho sousední země. Čtyři mrtvé oznámily úřady v Rumunsku, kde se z břehů vylil Dunaj. Polský premiér Donald Tusk v souvislosti s povodněmi mluví o nezbytnosti úplné mobilizace. Několik obcí v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy bylo vyhlášeno za oblasti postižené živelní pohromou, očekává se až stoletá voda.


Ukrajinci by neměli být omezeni ve využití zbraní, míní šéf Vojenského výboru NATO

Svět už není založen na soupeření Západu a Východu, ale stále více na soupeření demokracie s různými druhy autokracie. Prezident Petr Pavel to řekl v sobotu v projevu na zasedání Vojenského výboru Severoatlantické aliance (NATO) v Praze. Náčelník generálního štábu Karel Řehka prohlásil, že se vzrůstajícími počty výzev a požadavků je zřejmé, že v budoucnu nebude stačit vynakládat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Předseda Vojenského výboru Severoatlantické aliance (NATO) Rob Bauer považuje za nutné navýšit výrobní kapacity obranného průmyslu. Řehka a Bauer se shodli, že z vojenského hlediska by neměli Ukrajinci být omezeni ve využití dodaných zbraní.


Elektřina mu spálila oko i tvář. Unikátní zákrok veteránovi obojí vrátil

Šestačtyřicetiletý americký veterán přišel před rokem o celou levou část tváře včetně oka – a s tím i o chuť k životu. Lékaři mu ale dokázali díky unikátní operaci oko i obličej vrátit. Chuť žít se mu tak vrátila.

Události (14. 9. 2024) (zdroj: ČT24)