SOUHRN: Zásadní události soboty 12. října

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy soboty 12. října 2024.

Florida uklízí spoušť po hurikánu, miliony lidí jsou bez proudu

Florida začíná s odstraňováním škod a obnovou infrastruktury poté, co se tímto americkým státem prohnal ničivý hurikán Milton. Řádění živlu si vyžádalo 16 obětí, počet mrtvých bude ale podle úřadů nejspíš ještě stoupat, protože záchranáři se dosud nedostali do všech zasažených oblastí. Miliony lidí také zůstávají bez elektrické energie.


Hizballáh vypálil na Izrael stovky raket

Izraelská armáda oznámila, že libanonské teroristické hnutí Hizballáh od pátečního večera vypálilo na židovský stát zhruba 320 střel. Jeruzalém mezitím dál cílí na pozice Hizballáhu v sousední zemi. Při dvou úderech na dvě libanonské vesnice severně a jižně od Bejrútu zemřelo devět lidí, píše AFP s odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví. Na jihu Libanonu utrpěl v noci zranění další příslušník mírových sil OSN. Zasáhl ho neznámý projektil, sdělila mise UNIFIL.


Tusk kvůli situaci na běloruské hranici žádá EU o pozastavení práva na azyl

Polsko chce kvůli situaci na běloruské hranici v rámci strategie na omezení nelegální migrace dočasně pozastavit právo na azyl. Řekl to premiér Donald Tusk s tím, že požádá Evropskou unii, aby opatření schválila. Varšava obviňuje Minsk, že migranty k přechodu polské hranice nabádá a pomáhá jim k tomu.


Většinu Česka zasáhne v noci a v neděli silný vítr

Většinu Česka zasáhne v noci a také skoro po celou neděli silný vítr. Dosáhne místy rychlosti až pětašedesát kilometrů za hodinu, na horách v neděli i devadesát kilometrů za hodinu. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Hrozí například pády větví ze stromů nebo menší škody na budovách.


Na zubních kartáčcích žijí stovky virů. Na člověka ale neútočí

Pralesy a korálové útesy se považují za místa s úžasnou biologickou rozmanitostí. Podle nové studie vědců z Northwestern University je ale stejně rozmanitým a pestrým místem i koupelna. Zejména co se týká zabijáckých virů.