Křetínského podíl v Le Monde přechází na NJJ Presse. Akcie mají skončit ve fondu na ochranu svobody tisku

Podíl českého miliardáře Daniela Křetínského ve francouzském deníku Le Monde získala společnost NJJ Presse telekomunikačního magnáta Xaviera Niela, informovala agentura Reuters. Nielův holding se zavázal získané akcie převést do fondu na ochranu svobody tisku. List Financial Times (FT) cenu transakce odhaduje na 50 milionů eur (1,2 miliardy korun).

„Veškeré akcie, které od roku 2019 držela společnost pana Daniela Křetínského ve firmě Le Nouveau Monde, získala společnost NJJ Presse, která se neodvolatelně zavazuje převést tyto akcie společně s již přímo drženými akciemi do fondu na ochranu svobody tisku,“ uvedla společnost NJJ v prohlášení zaslaném agentuře Reuters.

Finanční magnát Matthieu Pigasse, který prodal část svého podílu v Le Monde Křetínskému, rovněž vloží své akcie do fondu, uvedl Nielův holding NJJ. Le Nouveau Monde podle NJJ Press zůstává komanditní společností, kterou ovládá Pigasse. Hlavními dvěma akcionáři Le Mondu se stanou zmíněný nadační fond a sdružení Pôle d’Indépendance, které zastupuje novináře, zaměstnance a čtenáře listu.

Křetínský prohlásil, že „bude i nadále podporovat francouzské tiskoviny a garantovat jejich nezávislost jako akcionář“ v titulech, jako jsou Elle, Marianne a časopis Franc-Tireur, „nebo jako věřitel“ deníku Libération.

„V době velkých kapitálových změn ve francouzském tisku chceme poskytnout potřebné zdroje titulům, které je potřebují a jež podporujeme v jejich rozvojových projektech, a zároveň plně respektovat jejich redakční svobodu,“ uvedla Křetínského společnost International Media Invest (IMI) v tiskové zprávě.

Křetínského francouzské angažmá

Křetínský, který ve Francii studoval a francouzsky plynně hovoří, se v zemi už významně angažuje v energetice. Má podíly také například v řetězci supermarketů Casino a v televizní skupině TF1. V červnu podepsala francouzská společnost Vivendi dohodu o prodeji svého vydavatelství Editis společnosti IMI, jež spadá pod Křetínského Czech Media Invest (CMI).

V Le Mondu získal Křetínský podíl v roce 2018, což tehdy vyvolalo obavy mezi zaměstnanci. Niel patří k největším francouzským mediálním magnátům, připomíná agentura AFP.