Tyto knihy stojí za přečtení, nebo aspoň za vidění, ukazují knižní ceny

Výroční ceny Zlatá stuha představily v polovině září nejlepší knihy pro děti a mládež, které byly podle soudu porotců vydány v předchozím roce. Posuzují autory, ilustrátory i překladatele. V září byly také vybrány Nejkrásnější české knihy roku 2020. Ty se soustředí na knižní design. Přehlídku oceněných publikací přináší fotogalerie.

Soutěž Nejkrásnější české knihy pořádá Ministerstvo kultury ČR a Památník národního písemnictví. V šestapadesátém ročníku odborná porota vybírala z celkem 323 přihlášených knih. Oceněné publikace je možné zhlédnout na festivalu Designblok či na veletrhu knižních publikací LITR v Olomouci.

V soutěži Zlatá stuha se Česká sekce IBBY rozhodla udělit také dvě ceny za nakladatelský počin. Jednak za edici Má to háček od nakladatelství Albatros. Protagonisté osmi dosud vydaných titulů se potýkají s problémy jako jsou autismus, ADHD, rozvod nebo vážná nemoc v rodině. Vyfabulované příběhy mají dětem pomoci zvládat reálné složité situace.

A jednak za knihu Hrdinky (vydalo Universum), která přináší šedesát portrétů výjimečných a statečných českých žen. „Mohlo by se zdát, že se kniha veze na módní vlně popularizace ženských osobností. Ale pozoruhodné je, že nakladatel dal důvěru studentům ilustrace z plzeňské Sutnarky a svěřil jim výtvarný doprovod,“ upozorňuje porota.

Cenu za významný přínos literatuře pro děti a mládež si odnesla překladatelka ze švédštiny Dagmar Hartlová.

První Zlaté stuhy byly uděleny v roce 1993, vyhlašovatelem je Česká sekce IBBY – Společnost přátel knihy pro mládež a spolupořadateli Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského a Památník národního písemnictví. Vítězné a nominované ilustrace se obvykle představují na putovní výstavě.