Thálie vyhlásily nominace. Za celoživotní mistrovství ocení Preisse či Vondráčkovou

Ceny Thálie zveřejnily nominace za minulou divadelní sezonu. Zároveň oznámily laureáty ocenění za celoživotní mistrovství například pro Viktora Preisse či Helenu Vondráčkovou. Vítěze jednotlivých kategorií, posuzujících jevištní výkony od činohry po balet, oznámí Thálie 5. října v Národním divadle.

Za činohru je nominovaná herečka Kateřina Císařová, která ztvárnila Káťu ve Vzkříšení Lva Nikolajeviče Tolstoje v Divadle Na zábradlí. Petra Janečková, která loni získala nominaci v kategorii muzikál a opereta, ji letos má za činoherní roli Alice v inscenaci Pořád jsem to já z Východočeského divadla Pardubice. Třetí nominovanou herečkou je Marie Štípková, která ve Švandově divadle hrála Tessu Enslerovou v inscenaci Na první pohled Suzie Millerové.

I v mužské kategorii za činohru mají nominace dva herci z pražských divadel, Miloslav König, který si ji vysloužil rolí Michela Houellebecqa v Divadle Na zábradlí, a Stanislav Majer za roli Paula Baumera z inscenace Na západní frontě klid z Divadla X10. Třetím nominovaným je Jan Kolařík, který v brněnském Divadle Husa na provázku ztvárnil roli Deža v inscenaci Nie sme doma.

Thálie se dále udělují v kategoriích opera, opereta, muzikál nebo jiný hudebně–dramatický žánr a balet, pantomima nebo jiný tanečně–dramatický žánr. Jména nominovaných jsou uvedena v následujícím přehledu: 

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství udělí Herecká asociace v oboru činohry Štěpánce Ranošové a Viktoru Preissovi. V oboru opera ji získá Naďa Šormová, v baletu, tanci a pohybovém divadle Josef Kotěšovský, za muzikál, operetu a jiné hudebnědramatické žánry Helena Vondráčková. V oboru alternativního divadla pak in memoriam Jan Číhal.