Stoleté výročí republiky připomene i Česká televize. Nabídne Rašína, Libuši i debatu Zemana a Babiše

Upoutávka: Přelomové okamžiky čsl. dějin v pořadech ČT (zdroj: ČT24)

Hrané filmy, dokumenty i zpravodajskou rekonstrukci 28. října 1918 chystá Česká televize k dalšímu osmičkovému datu. Ke stému výročí vzniku Československa se na obrazovkách připojí Alois Rašín, legionáři, Tomáš Garrigue Masaryk se svou chotí Charlottou i operní Libuše. ČT během října a listopadu připomene jak vzestupy nové republiky, tak její průšvihy a předloží osudy politiků, stejně jako veřejně neznámých lidí. Podrobný přehled pořadů, které ČT připravila k výročí, najdete na stránkách programu.

Zásluhu na vzniku Československa měli českoslovenští legionáři, kteří se zapojili do bojů za první světové války. Blíže je představí dokumentární minisérie Legie 100, kterou provází herec a nadšenec do vojenské historie Jiří Dvořák. K událostem předcházejícím vyhlášení republiky se vrací i dokumentární road movie Jak se boří monarchie. Dvojice historiků Dagmar Hájková a Pavel Helan rozebírají kroky TGM a jeho spolupracovníků, které vedly k rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku Československa. 

Na všech našich programech se objeví desítky nových pořadů, od filmů, dokumentů přes zpravodajství až po dětské vysílání, které se z různých úhlů vztáhnou k osobnostem a fenoménům, jež vznik samostatného státu provázely. Věřím, že dohromady tyto formáty nabídnou divákům komplexní pohled na ustavení Československa i události, jež mu předcházely.
Petr Dvořák

Ve stínu prvního československého prezidenta mnohdy zůstávají neoprávněně další osobnosti té doby. Česká televize se proto věnuje i jim. Například dokumentem Poslední slova Charlotty Garrigue Masarykové představí státníkovu manželku, která byla sama o sobě zajímavou osobností.   

Dva snímky přiblíží dramatický život Aloise Rašína, jednoho z takzvaných mužů 28. října. V hraném dvoudílném filmu Rašín prvního československého ministra financí ztvárnil Ondřej Vetchý. Režisér dramatu Jiří Svoboda souběžně natočil dokument Rodina Aloise Rašína. Turbulentní osud prvorepublikového politika rozšířil o příběh Rašínova syna Ladislava, který byl vězněn za protinacistický odboj.

Upoutávka: Film o Rašínovi na ČT (zdroj: ČT24)

Alois Rašín se po vypuknutí první světové války zapojil do odbojové organizace Maffie, odsouzen byl k trestu smrti za velezradu a vyzvědačství. Právě tento odboj mapuje „dokumentární detektivka“ Maffiáni. Patřil k nim i pozdější první ministerský předseda Karel Kramář. Korespondence, kterou si vyměňoval s Edvardem Benešem, se stala základem dokumentu Dva muži v roce jedna. Sleduje, jakou roli tito dva politici sehráli v roce 1919 na pařížské mírové konferenci, kde zastupovali nově vzniklé Československo.

Pozornost si zaslouží nejen osudy politiků, ale příběhy lidí, které učebnice dějepisu nezmiňují. I jejich životy ale vytváří historii. Například Theodora Remundová v dvoudílném snímku Moje století vyzpovídala pětadvacet Čechů, kteří se narodili ve stejném roce jako Československo.

Podobně, jako u předchozích „osmičkových“ výročí, i tentokrát originální, zpravodajsky pojatý pořad Dnes před 100 lety nabídne divákům možnost přenést se do dramatických okamžiků dne 28. října 1918. Přinese zpravodajské shrnutí všech podstatných událostí dne zrození republiky v dobové rekonstrukci s moderátorem Jakubem Železným, reportéry a historiky. Tři krátké zpravodajské vstupy během dne završí hodinový pořad ve 21:00 na ČT1.

TGM
Zdroj: ČTK

Z dějin samostatného státu připomene osmidílný dokumentární seriál Průšvihy první republiky. „Nejvíce mne zaujaly ty případy, které ukazují, že i tehdy to vlastně bylo dost stejné jako dnes. Například korupce v lihové aféře, nebo snaha vyvolat skandál a tím někoho politicky poškodit,“ uvádí k tehdejším skandálům průvodce pořadem Martin Myšička. 

Výročí založení Československé republiky bude ve svém vysílání výrazně reflektovat také zpravodajská ČT24:

  • Od 15. října budou Události pravidelně ukazovat příběhy vztahující se ke 100. výročí založení republiky a Studio 6 nabídne postupně přehled dobového tisku a příběhy státních symbolů.
  • Sobotní vysílání 27. října bude patřit přímému přenosu slavnostního ceremoniálu z Národního muzea a přísaze nových příslušníků Armády ČR a Policie ČR. 
  • V den vzniku samostatného československého státu se bude ČT24 tématu věnovat během celého dne, mimo jiné se přihlásí z vojenské přehlídky nebo pietního aktu na Vítkově. Večer odvysílá předávání státních vyznamenání. Speciální vysílání završí od 21:00 hodin exkluzivní debata prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše k 100. výročí založení republiky.

Koncerty, baletem a divadlem se k oslavám připojí také kulturní stanice ČT art. Ta přinese přímý přenos představení Studia Ypsilon Říjen 1918 z Obecního domu v Praze, ze sálů, kde se rozhodovalo o vzniku Československé republiky. Zprostředkuje také záznam nové inscenace Smetanovy opery Libuše v Národním divadle.