Sencov přijel do Varů z fronty, dokument o boji natočil náhodou

Oleh Sencov uvedl dokument z bojů na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Z válečných bojů na festival ve Varech přijel ukrajinský filmař Oleh Sencov, aby představil svůj dokument Real. Ten je vhledem do válečné reality na Ukrajině. Sám Sencov bojuje v ukrajinské armádě.

Do poslední chvíle nebylo jisté, jestli se světové premiéry svého dokumentu účastní Oleh Sencov osobně. „Oleh není jen hrdina, který přežil Putinův gulag. Do Karlových Varů přijel z přední linie, kde slouží v ukrajinské armádě,“ připomněl moderátor festivalového zahájení Marek Eben.

Sencov se po nelegální ruské anexi Krymu stal jedním z nejznámějších politických vězňů Putinova režimu, když ho Rusové v roce 2014 na poloostrově zatkli a odsoudili ke dvaceti rokům vězení za údajné plánování teroristických útoků. Sencov obvinění odmítl jako smyšlené. Tvrdil, že ho agenti ruské tajné služby mučili, aby ho přiměli k doznání.

Oleh Sencov ve Varech
Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová

Ruské úřady Sencova dlouho odmítaly vydat na Ukrajinu také kvůli ruskému občanství, které automaticky dostal při anexi Krymu, jakkoli to odmítal. Nakonec byl filmař propuštěn v září 2019 v rámci výměny vězňů a zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem.

„Nejsem ve válce, abych dělal film“

Když Putinovo Rusko zaútočilo v únoru 2022 na Ukrajinu, hned během prvních dnů se přihlásil k obraně své země. Název filmu Real byl zároveň názvem akce, při níž se Sencov snažil zorganizovat evakuaci své jednotky. Záběry natočil náhodou.

„Vždycky mám na ochranné přilbě kameru GoPro. Kamera se spustila při bojové akci, při které zničili naše vozidlo Bradley. Až zpátky v zákopu jsem zjistil, že kamera celou dobu natáčela,“ vysvětluje Sencov. Na natočený materiál znovu narazil po půl roce. „Zjistil jsem, že jsou to zajímavě natočené těžké boje, ve kterých jsem přišel o celou řadu svých kamarádů,“ dodal.

S producentem se rozhodli záběry zveřejnit. Film Real ze Sencovovy předchozí tvorby vybočuje. „Točím hrané filmy, nejsem dokumentarista. Ale teď nejsem ve válce, abych dělal film. Jsem tam jako voják,“ podotkl.

Momentálně má hodnost poručíka. Ve Varech se před začátkem projekce potkal s českým generálem ve výslužbě – prezidentem Petrem Pavlem. „Pokud se někdo vydrží podívat na tak autentické záběry, jako jsou obsaženy ve filmu Real, tak mu naženou husí kůži a řekne si, že tohle opravdu musíme zastavit,“ uvedl k filmu prezident.