Písničky Hany Zagorové zní i v muzikálu, Biograf láska ale není jejím příběhem

Písničky Hany Zagorové zní v novém muzikálu (zdroj: ČT24)

Písně, které zpívala Hana Zagorová, propojil nový původní muzikál. Zpěvačka se na přípravách představení podílela, premiéry se ale nedožila, zemřela letos v srpnu. Muzikál Biograf láska hraje pražské Divadlo Kalich.

Tvůrci muzikálu sami stáli o to, setkat se s Hanou Zagorovou ještě před dopsáním scénáře. Od několikanásobné Slavice dostali cenné rady. „Připomínky, které mi paní Hana dávala, byly velice přesné. Pomohla mi dopracovat jednotlivé postavy,“ uvedla scenáristka Uljana Donátová. Sama Zagorová také psala – texty ke svým písním a také scénáře k televizním pořadům.

Konečná verze scénáře se Haně Zagorové líbila, tvůrcům a hercům přes sociální sítě popřála, aby jim muzikál přinesl tolik radosti, jako písničky přinesly jí, když je natáčela.

Muzikál ale nevypráví její příběh. Scénář sice vychází z textů písní ze zpěvaččina repertoáru, ty ale propojují smyšlený příběh tří kamarádek. Každá po svém se pere se životem, ale v důležitých okamžicích se dokáží podržet a i na vážné situace se podívat s nadhledem.

Muzikál Biograf láska
Zdroj: Divadlo Kalich

„Jako kdyby ty písničky byly psány přímo pro ten příběh, zapadají tam perfektně,“ míní herečka a zpěvačka Marie Křížová. Spolu s ní v muzikálu účinkují také Elis Ochmanová, Denisa Nesvačilová, Bořek Slezáček nebo Milan Peroutka.

Celkem během představení zazní čtyřiadvacet skladeb, které připomenou jak baladickou polohu Hany Zagorové, tak některé její energické písničky. „Věřím, že každý z lidí na jevišti si k písni našel svoji cestu tak, aby tam Hanka byla obsažena,“ poznamenává režisér Jan Kříž.

Biograf láska hraje Divadlo Kalich od 16. září. Některá představení byla ještě před premiérou vyprodaná.