Nick Cave se odhalil v dalším dokumentu. Mluví o smrti syna i přátelství s Warrenem Ellisem

Nick Cave a Warren Ellis natočili dokument (zdroj: ČT24)

This Much I Know to Be True – Jen tolik vím, že je to pravda, přiznává Nick Cave v titulu nového dokumentu. Vypovídá o přátelství a spolupráci s Warrenem Ellisem, skladatelem a dlouholetým členem Caveovy skupiny The Bad Seeds. Zároveň se ve filmu i vyrovnává s tragickou ztrátou svého syna Arthura. Snímek se navíc dostal do kin ve stejný okamžik, kdy přišla tragická zpráva o úmrtí Caveova dalšího syna.

„Většina z nás se nechce skutečně změnit,“ říká v dokumentu Nick Cave. Zda to platí i pro něho, mohou diváci sledovat díky kamerám, které hudebníkovu tvorbu i život zaznamenávaly od nahrávání alba Skeleton Tree. Vznik této desky poznamenala smrt Caveova syna Arthura, když po požití LSD spadl z útesu v anglickém Brightonu. Dokumentarista Andrew Dominik těžké chvíle zachytil už v roce 2016 v dokumentu One More Time With Feeling.

Ztráta milované osoby se naplno odrazila na Caveově další nahrávce a právě písně z desky Ghosteen tvoří významnou součást nového filmu, který se ale zaměřuje také na roli hudebníka Warrena Ellise. Ten s Cavem natočil i společné studiové album Carnage. Dokument oba hudebníky sleduje při loňském turné po Velké Británii, doprovázeném smyčcovým kvartetem.

„Na spolupráci s Nickem je skvělé to, že je ochotný zkoušet cokoliv, a stále víc,“ oceňuje Ellis. „Warren je téměř vždy ten, kdo vysílá, ale není zas tak často na příjmu, řekl bych,“ popisuje přítele i spoluautora Cave. Ellis je členem The Bad Seeds od devadesátých let, později s Cavem začal tvořit i filmovou hudbu, naposledy se podíleli na dokumentu z tibetské divočiny Sněžný levhart.

Oproštění od definic

„Před několika lety bych se definoval jako hudebník nebo spisovatel. Ale snažím se oprostit od definic, které se týkají mého povolání, a vnímat se jako člověk, jako manžel, jako otec,“ přibližuje Nick Cave.

Coby rodiče ho osud vystavil další těžké zkoušce, když začátkem května zemřel druhý z jeho čtyř synů. Jednatřicetiletý herec, fotograf a model Jethro Lazenby měl potíže s návykovými látkami a byl i ve věznění pro napadení své matky.

Podobně jako ve filmech se Cave v posledních letech otevírá také na webu, kde odpovídá na osobní i filozofické dotazy posluchačů. Název blogu The Red Hand Files odkazuje k jedné z jeho nejznámějších písní.

Dokument This Much I Know to Be True krátce promítala i česká kina a tuzemští fanoušci si Nicka Cavea budou moci brzy vychutnat i naživo. S kapelou The Bad Seeds by měl vystoupit 23. června na pražském festivalu Metronome.