Na sólovém debutu Laila tov je Marie Puttnerová sama za sebe a také za Zahradníčka a Třešňáka

Rozhovor s Marií Puttnerovou (zdroj: ČT24)

Zpěvačka a písničkářka Marie Puttnerová působí v kapele Jablkoň a její odnoži Půljablkoň, hudebně propojená je i s projektem Zvíře jménem Podzim. „Mám všechny ty kapely ráda, ale toužila jsem celou dobu po tom mít svou vlastní kapelu a hrát svoje vlastní písně. Být sama za sebe,“ vysvětluje, co ji nyní dovedlo k sólovému debutu. Nazvala ho Laila tov, což hebrejsky znamená „dobrou noc“.

Tématem desky jsou vztahy. „A nejsou to jen vztahy mezi mužem a ženou, ale vztahy na mnoha úrovních,“ upřesňuje Marie Puttnerová. „Má v hlase obrovskou hloubku a obsah. Ví, o čem zpívá, ví, proč to zpívá,“ dodává zpěvaččin partner, kytarista Martin Novák, který se na vzniku desky také podílel.

Sdělení alba vychází z vlastní hudby i textů Marie Puttnerové, doplnila je „surrealistickými malbami“ Vlasty Třešňáka a zhudebněnými básněmi Jana Zahradníčka. Třešňákův text Laila tov dal název celé desce.

Marie Puttnerová / Laila tov
Zdroj: Animal Music

„Chtěla jsem, aby se do desky protnul vztah matky a dcery. ‚Dobrou noc‘ v sobě zároveň nese i to, že já jsem se během přípravy desky stala dvojnásobnou matkou. A ‚dobrou noc‘ je opravdu taková mantra přání,“ vysvětlila.

Píseň vězněného Zahradníčka

Vydání desky už předznamenala jako singl Píseň o domově. Stejnojmennou báseň napsal Jan Zahradníček ve vězení, kam ho poslal rozsudek ve vykonstruovaném procesu na začátku padesátých let. Propuštěn byl na základě všeobecné amnestie po devíti letech, nedlouho poté však v důsledku podlomeného zdraví zemřel.

Verše z Písně o domově nazpívala Marie Puttnerová před několika lety pro představení o tomto básníkovi v Horáckém divadle. „Když jsem začínala řešit soubor písní na desku, tak jsem si na ty básně vzpomněla, protože mě zasáhly. O Janu Zahradníčkovi není známo tolik, kolik by si zasloužil, tak jsem si říkala, že by bylo fajn ty básně posílat dál do prostoru,“ vysvětlila.

Žádná komerce

Na konci března chce novinku představit dalším videoklipem, celé album Laila tov vyjde v druhé polovině dubna. „Dalo by se zařadit do škatulky alternativa nebo v jistém smyslu underground. Nechceme dělat určitě žádné ústupky, jít naproti komerci,“ dodává Martin Novák.

Vliv na podobu nahrávky měl kromě něho rovněž kytarista Petr Uvira, s nímž Marie Puttnerová vystupuje v posledních letech i koncertně, a také britský producent Eddie Stevens, jenž má prostřednictvím své partnerky Jany Kirschner vazby na slovenskou a českou scénu.