Na jaře v ČT Peče celá země, Dobré ráno baví z Brna a Jiřina Bohdalová je za Svatou

Česká televize představila novinky, které zaplní jarní program. Na obrazovku se vrátí další řada Peče celá země, pokračování krimi Stíny v mlze i komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! Témat, o nichž se raději nemluví, se s humorem a empatií dotkne nový seriál Smysl pro tumor. Novinkou jsou také případy paranormálních jevů, které vyšetřuje komediální krimi seriál To se vysvětlí, soudruzi! ČT na jaře rovněž odvysílá televizní film Svatá, který dostala k devadesátým narozeninám představitelka hlavní role Jiřina Bohdalová.

Jarní program zahájí třetí řada formátu BBC Peče celá země. „Pečení spojuje generace, mladí opisují recepty od babiček. Je to zkrátka fenomén, který stmeluje celé rodiny u televizních obrazovek,“ uvedl k oblibě této soutěže kreativní producent Petr Mühl. „Letos budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si přijdou i zahrádkáři či milovníci starých krajek,“ prozradil.

Na předchozí řadu se podle generálního ředitele ČT Jana Součka dívalo v průměru milion a sto tisíc diváků. „Popularita je výrazná nejen čísly sledovanosti, ale dá se vysledovat i v tom, že dvanáct účastníků třetí řady jsme vybírali ze čtyř set přihlášek,“ prozradil.

Natočeno je deset dílů, v jedenáctém budou na podporu tradiční velikonoční sbírky Pomozte dětem péct známé osobnosti, například Jitka Čvančarová, Barbora Poláková či Martin Písařík.

Smysl pro tumor

Osm nedělních večerů roku 2024 bude patřit Smyslu pro tumor od režisérky Terezy Kopáčové. Příběh ambiciózního studenta neurochirurgie, který se z medika nečekaně stane onkologickým pacientem, vznikl podle belgické předlohy.

„Tohle je seriál o naději, o smíření. O síle člověka změnit v sobě přístup k těžké životní situaci. Hlavní hrdina je už v mladém věku konfrontovaný s konečností svojí existence, když se mu do cesty připlete rakovina a strach ze smrti. Snad každý se s ní ve svém blízkém okolí, ve své rodině setkal, ale málokdo o ní otevřeně mluví,“ uvedl představitel hlavní role Filip Březina.

Seriálové díly doplní ve vysílání zkušenosti skutečných pacientů. „Věřím tomu, že seriál i autentické zkušenosti nalijí energii do žil rodinám, které se zrovna teď nějakým způsobem potýkají s takovým onemocněním, jako je rakovina,“ podotýká Jan Souček.

Paranormální jevy a Dobré ráno z Brna

Na někdejší spolupráci s německou ZDF, která koprodukovala seriály jako Návštěvníci či Arabela, navazuje seriál To se vysvětlí, soudruzi! „Je inspirován existencí vědeckého ústavu, který se za minulého režimu věnoval paranormálním jevům. Jsou to taková humornější Akta X,“ přiblížil novinku Souček. Osm případů bude řešit Jiří Macháček a Jan Cina.

Diváci se dočkají na jaře pokračování komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! Jan Prušinovský se opět vrátil do brněnského studia České televize, aby poodhalil více o těch, kteří uvádějí diváky do nového dne.

„Doufám, že neklesneme v kvalitě humoru,“ poznamenala herečka Zuzana Zlatohlávková, představitelka moderátorky Radky, které komplikují pracovní život ambice i drogová závislost. Prozradila, že ve druhé řadě se tvůrci více soustředí na osobní životy postav.

Na obrazovky se rovněž vrací vyšetřovatelé z kriminálky Stíny v mlze. Nové příběhy se odehrávají nejen v Ostravě a jejím okolí, ale také na několika místech v Polsku a na Slovensku a opět nabídnou vhled do různých prostředí a sociálních vrstev. Po pachatelích pátrají Petra Špalková a Jiří Vyorálek.

Premiéry televizních filmů s Bohdalovou i od Bebjaka

Premiéra čeká televizní film Svatá, který Jiří Strach natočil s Jiřinou Bohdalovou. „Je to velmi silný příběh inspirován autentickými událostmi. O ženě, která jezdila po celé republice a vyprávěla svůj silný životní příběh, ale ukázalo se, že v tom je jistý zádrhel,“ naznačil Jan Souček.

Roli hlavní hrdinky, údajné přeživší hrůz gulagu, napsal scenárista Marek Epstein Jiřině Bohdalové k devadesátinám. „Jenže film se vždycky nějakou dobu připravuje, takže my ho uvedeme na jaře příštího roku a to už bude Jiřině Bohdalové třiadevadesát,“ dodal Souček.

Na obrazovky se také chystá dvoudílné drama Vedlejší produkt režiséra Petera Bebjaka. Tomáš Maštalír ztvárnil detektiva, který se snaží vyřešit vraždu těsně před promlčením. Pohybuje se přitom na hraně zákona.

„Vedlejší produkt není klasickou kriminálkou, i když se v něm paralelně řeší rovnou dva případy, ale je spíše psychologickým dramatem, ve kterém jsou hlavní postavy vystaveny zkouškám, jež do děje vnášejí větší napětí než samotná detektivka,“ naznačila kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

Novinky v iVysílání a dokumentech

V novém roce se dočkají premiér i projekty vytvořené speciálně pro iVysílání České televize. Vznikl šestidílný hraný seriál Adikts o studentech adiktologie, kteří se v rámci zodpovědného přístupu ke studiu rozhodnou experimentovat. Doplní ho dokumentární cyklus Česko na drogách. Minisérie Dakar Sistaz je o automobilových závodnicích Aliyyah a Yasmeen Kolocových a Game Story o vzniku nejzásadnějších českých počítačových her.

ČT připravila do vysílání také celou řadu premiérových dokumentů, mimo jiné druhé pokračování cyklu Plné hnízdo o pěstounské péči, milovníci cyklistiky se dočkají dalších epizod Světem na kole. Režisér Robert Sedláček nabídne v dokumentární sérii Touha po věčnosti pohled na proměny zacházení se zemřelými i s vlastní smrtelností. Kněz Zbigniew Czendlik se projede V karavanu po Polsku, Miroslav Táborský se podívá za Technickými klenoty naší země a Aleš Najbrt v cyklu Identita provede historií českého grafického designu.