Miro Žbirka se na Abbey Road změnil na malého chlapce. Zpátky přivezl Double Album

Zpěvák Miro Žbirka pokřtil svoje Double Album (zdroj: ČT24)

Zpěvák Miro Žbirka v pražském Lucerna Music Baru pokřtil novou desku. Double Album natáčel s hudebníky, kteří doprovázeli třeba Paula McCartneyho z legendárních The Beatles. K dispozici měl navíc jedno z nejprestižnějších nahrávacích studií světa v londýnské ulici Abbey Road.

„Pro mě Abbey Road není jen slavné nebo technicky vybavené studio, ale místo, které mě neuvěřitelně nakopne, když tam vstoupím. Už několikrát jsem se zmínil o The Beatles, ale nejen oni tam nahrávali. Takže když tam vejdu, tak se měním na malého chlapce,“ říká Žbirka.

Nové album poskládal ze skladeb ve dvou jazycích. Pod anglické se podepsal Pete Brown, textař kapely Cream, slovenské napsal Žbirka z většiny sám. „Přiznám se, že mě vůbec nenapadlo, že vysypu tolik textů. Myslel jsem, že zavolám Kamilovi Peterajovi a budeme spolupracovat, ale nakonec jsem byl rád, když mi napsal jeden text. Mám tam ještě Jožku Urbana v písni Dievča, ale pak jsem to vše otextoval sám, ani nevím jak,“ vypráví.

Pod skladbami, jež Žbirka nahrál, jsou podepsáni též kytaristé Robbie McIntosh a Hamish Stuart. Oba se podíleli na sólových albech bývalého člena The Beatles Paula McCartneyho Flowers in The Dirt (s hitem My Brave Face) a Off The Ground (s Hope Of Deliverance). Hráli s ním i na celosvětových turné.

Po pražském koncertu Žbirka nové album na podzim a v zimě představí také v Hradci Králové, Brně, Žilině nebo v Košicích. Zároveň už připravuje velký koncert ve vysočanské O2 areně, kde za rok, v prosinci 2019, oslaví svoji čtyřicetiletou hudební kariéru.

Žbirka loni oslavil pětašedesátiny. Bratislavský rodák a autor písní jako Biely kvet, Atlantída, Nemoderný chalan, Katrin či 22 dní se v roce 1982 stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhý, kdo dokázal porazit Karla Gotta.