Miloval hory, jeho život ale ukončila expedice Huascarán. Výstava připomíná fotografa Viléma Heckela

Více než stovka fotografií připomíná v Západočeském muzeu v Plzni sté výročí narození místního rodáka, fotografa Viléma Heckela. Život úspěšného autora průmyslové a reklamní fotografie, ale také milovníka krajiny a hor ukončila v roce 1970 tragédie. Heckel zahynul spolu s expedicí československých horolezců na hoře Huascarán v Peru.

I když v minulosti vyšla řada Heckelových knih a konalo se mnoho výstav, současná výstava je první retrospektivní, upozorňuje kurátorka Markéta Formanová. Na vzniku výstavy se podílela také Heckelova sestra Milada Urbánková a jeho dcera Helena Heckelová.

Vilém Heckel se narodil 21. května 1918 v Plzni. I když byl úspěšný i jako reklamní a produktový fotograf, učarovala mu hlavně krajinná fotografie celého Československa a fotodokumentace vysokohorských expedic. Právě výprava na Huascarán v Peru se mu roku 1970 stala osudnou.

Jeho mimořádný talent, jasný cíl, láska k přírodě, pracovitost a fyzická kondice z něj učinily jednoho z nejuznávanějších fotografů hor a krajiny, upozorňuje Markéta Formanová. „Heckel byl fotografem na světové úrovni a zároveň člověkem výjimečného charakteru, na kterého každý z dotazovaných rád vzpomíná,“ vypráví kurátorka.

Hlavní linii výstavy tvoří fotografie ze všech oblastí Heckelovy tvorby. Autoři výstavy se probírali autorovým archivem, v němž je systematicky uloženo přes 60 tisíc negativů. Mnoho vystavených snímků je nyní v Plzni veřejně prezentováno vůbec poprvé.

Fotografie Viléma Heckela na výstavě (zdroj: ČT24)

V minulosti Heckelovy fotografické knihy nechyběly ve většině domácích knihoven, v posledních letech ale upadal v zapomnění. Současná výstava má proto jeho jméno vrátit do povědomí nejen Plzeňanů.

Výstava zároveň díky spolupráci s Heckelovou rodinou přibližuje fotografův život prostřednictvím rodinných fotografií, osobních věcí, jako jsou fotoaparáty, horolezecké náčiní, vybavení fotokomory či hudební nástroje. Vystaveny jsou také téměř všechny Heckelovy publikace.

Expozice s prostým názvem Vilém Heckel potrvá v Západočeském muzeu v Plzni až do 27. ledna 2019.