Máslo, sex a německé důchody. Prezident Blaník v traileru odhaluje zákulisí kampaně

Trailer k filmu Prezident Blaník (zdroj: ČT24)

Máslo, chleba, sex a důchody jako v Německu, sliboval Tonda Blaník ještě jako kandidát na prezidenta republiky. Nová upoutávka zároveň odhaluje, že se rozhodl neodevzdat podpisy potřebné pro kandidaturu a podpořit raději jiného kandidáta, konkrétně kteréhokoli, který vyhraje. Tvůrci celovečerního snímku Prezident Blaník, jehož hlavním hrdinou je lobbista Antonín Blaník (Marek Daniel), dokončí svůj film už během ledna, aby film mohl vstoupit do kin prvního února.

Snímek, který navazuje na úspěšný seriál, se odehrává na pozadí skutečných událostí druhé přímé volby prezidenta České republiky. Koproducentem filmu je také Česká televize.

První kolo prezidentské volby připadá na 12. a 13. ledna a druhé na 26. a 27. ledna. Snímek Prezident Blaník přitom vstoupí do kin už 1. února. Filmaři tak musí být připraveni na různé varianty výsledku prezidentských voleb, aby se pár dnů po oznámení jména nového prezidenta dostala do kin verze filmu zachycující aktuální výsledek.

„Budeme mít připravené různé varianty konce filmu a po vyhlášení výsledku prezidentské volby pošleme do kin tu aktuální verzi. Je to časově velmi náročný postup, ale na to jsme po čtyřech letech natáčení seriálu Kancelář Blaník zvyklí,“ říká producent filmu Milan Kuchynka.

Celovečerní snímek sice navazuje na oblíbený webový seriál, kteří diváci znají z internetové televize Stream.cz, ale nabídne „filmovější“ styl snímání. Natáčení probíhá ve formátu cinemascope a tvůrci využívají rozmanité lokace a řadu exteriérů.

168 hodin: Tonda Blaník se setkává s prezidentskými kandidáty (zdroj: ČT24)

Film zároveň neřeší jednu konkrétní kauzu, ale sleduje kontinuální příběh kandidatury Tondy Blaníka na prezidenta. Nahlíží také do soukromí postav a celý děj je více zapojen do skutečného dění na politické scéně.

Doposud se natáčelo například na debatách prezidentských kandidátů, oslavách 17. listopadu, ve zpravodajství České televize a nemalou roli hrají již tradičně státní budovy, především parlament, Úřad vlády, Pražský hrad a další.

Ve filmu vystupují mimo jiné moderátor Jakub Železný, právník Tomáš Sokol, ekonom Tomáš Sedláček, Ladislav Špaček nebo zpěvák Tomáš Klus. Vedle hlavního hrdiny Tondy Blaníka ve filmu hrají v rolích jeho asistentů Halka Třešňáková (jako Lenka) a Michal Dalecký (jako Žížala).

Příběh Tondy Blaníka vzniká pod vedením producentů Milana Kuchynky a Pavla Strnada z Negativu, v koprodukci s Českou televizí a společností Seznam.cz a za podpory Státního fondu kinematografie. Filmařům se také podařilo zorganizovat úspěšnou crowdfundingovou kampaň ve spolupráci se serverem Hithit, v níž vybrali téměř dva miliony korun.

Narodil se v roce 1971 v Praze. Vzdělání: Studoval Fakultu stavební na pražské ČVUT, nedokončil ji ale kvůli sametové revoluci. Vysokoškolské vzdělání získal až v roce 2011 na VŠD Sládkovičovo, Fakulta verejnej politiky a verejnej správy. Profesní zkušenosti: Působil jako investiční konzultant v oboru kupónové privatizace na začátku 90. let, od roku 1993 do současnosti je lobbistou na volné noze. Oblíbený nápoj: káva. Oblíbené oblečení: dobré boty. Oblíbená hudba: Karel Kryl, Bob Dylan, Lenka Filipová. (zdroj: Prezident Blaník)

Prezident Blaník
Zdroj: Negativ