Téma Volba prezidenta 2018

Volba prezidenta 2018

Prezidentské debaty byly nevyvážené, selhal Barrandov i Prima, zjistila vysílací rada
Kanál Miloše Zemana – tak zní verdikt předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání k prezidentskému duelu na Barrandově. O moc lépe na tom není ani televize Prima. Rada po deseti měsících zveřejnila hodnocení předvolebních debat – některé podle ní byly nevyvážené. Mnozí diváci se přitom podle nich při volbách rozhodovali. Primu sledovalo přes dva miliony lidí, Barrandov víc než 660 tisíc. Tématu se věnuje nedělní vydání pořadu Newsroom ČT24.
Senátní volby 2018
Prezidentská kandidatura jako vstupenka do Senátu?
O víkendu skončilo první kolo senátních voleb. Již tradičně se o posty ucházeli kandidáti různých profesí a zaměření. Přesto bychom mohli vyčlenit jednu skupinu z nich, která byla specifická – neúspěšní prezidentští kandidáti. Jak ve volbách dopadli a přinesla jim prezidentská kandidatura nějakou výhodu v těchto volbách?
MINUTU PO MINUTĚ: Zeman složil prezidentský slib, kritizoval média a vyzval k aktivnímu občanství
Miloš Zeman na mimořádné parlamentní schůzi ve Vladislavském sále Pražského hradu složil prezidentský slib a stal se na dalších pět let prezidentem České republiky. Do úřadu ho občané opětovně zvolili v lednové přímé volbě, když získal více než jedenapadesát procent hlasů. Slavnostní akt se neobešel bez kontroverze; poté, co Zeman v projevu kritizoval média, opustila sál část zákonodárců. Česká televize prezidentské inauguraci věnuje speciální vysílání, web ČT24.cz sleduje reakce na prezidentův projev v on-line reportáži.
Soudce Langášek: Lež v kampani zákon zakazuje. Ke zneplatnění volby ale zpravidla vést nemůže
Lži či nepravdy v předvolební kampani, které nejsou nijak extrémní, nemůžou vést ke zneplatnění voleb ani přesto, že zákon stanovuje vést kampaň čestně a poctivě. V Devadesátce ČT24 to uvedl předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek. Aby se tak stalo, musela by podle něj lež či nepravda naprosto prokazatelně a s jistotou hrubě ovlivnit výsledek volby.
Události komentáře
„Toto se v televizi nedozvíte. Rychle prohlédnout. Co nám zamlčují.“ Na seniory cílí lživé zprávy, na mladé videa
Česko během prezidentské volby zažilo dosud nejmasivnější nárůst šíření dezinformací. Nejenom přes sociální sítě, ale také přes e-maily. Právě elektronickou poštou si hlavně starší lidé mezi sebou lživé informace přeposílali po desítkách. Důležitou roli zde hraje to, že takový e-mail dostanou od svého známého nebo člena rodiny. Mnozí sice takovou zprávu hned smažou, na řadu lidí ale může působit naopak důležitě, protože nepřišla z anonymního zdroje.
Poslanci reagují na tajemné dárce prezidentských kampaní. Plánují změnu pravidel
Kvůli kampani před prezidentskými volbami a zejména způsobu, jakým byla placena, se nyní mluví „o díře“ v legislativě. Někteří poslanci tak už týden po sečtení hlasů hovoří o změně zákonů. Rozpaky vyvolávají dary od zahraničních sponzorů, od firem s nejasnými vlastníky nebo peníze posílané prostřednictvím nadací či spolků. Obecně jde tedy hlavně o to, aby byla identita podporovatele strany či kandidáta na prezidenta naprosto jasná, transparentní a dohledatelná. Česká televize pátrala po pozadí největších sponzorů spolku Přátelé Miloše Zemana, které hlava státu zveřejnila v poslední prezidentské debatě.
Merkelová čtyři dny po volbách pogratulovala Zemanovi k vítězství
Německá kancléřka Angela Merkelová po několika dnech pogratulovala Miloši Zemanovi k jeho znovuzvolení českým prezidentem. V blahopřání zdůraznila blízké vztahy obou zemí a nutnost spolupráce v evropském duchu.
Nefér volby a smyšlené ohrožení. Podle zahraničního tisku je Zemanovo vítězství varováním
Vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách je podle komentáře rakouského deníku Der Standard známkou hluboké rozpolcenosti Česka. Se sobotním vítězstvím se Zeman podle deníku stal nejúspěšnějším českým politikem od roku 1989. Jako žádný jiný totiž současný prezident podle něj dokáže odhadnout náladu ve společnosti a využít ji ve svůj prospěch.

Volba prezidenta

On-line přenos
Volba prezidenta
0:00
Česká televize

Vážení čtenáři, textový on-line přenos v tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

23:47

"Ne všichni voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola, kteří doporučovali volbu Jiřího Drahoše, ho nakonec volili," připomíná politolog Kamil Švec ve speciálním vysílání ČT24.