Nefér volby a smyšlené ohrožení. Podle zahraničního tisku je Zemanovo vítězství varováním

Vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách je podle komentáře rakouského deníku Der Standard známkou hluboké rozpolcenosti Česka. Se sobotním vítězstvím se Zeman podle deníku stal nejúspěšnějším českým politikem od roku 1989. Jako žádný jiný totiž současný prezident podle něj dokáže odhadnout náladu ve společnosti a využít ji ve svůj prospěch.

„S Milošem Zemanem zůstává v českém prezidentském úřadu i vulgarizace politiky, svévole a redukování zahraničněpolitického rozhledu na anekdoty, které by inspirovaly i Donalda Trumpa. Pokud by byl český volič hledal hlavního hrdinu pro lidovou komedii, kde absurdita, primitivní situační humor a neohrabanost povýšená na ctnost jsou žádanou kvalitou, tak by volby splnily svůj účel,“ napsala v komentáři šéfredaktorka slovenského SME Beata Balogová.

Podle ní se typ politika s jasnou evropskou orientací bez nástinu xenofobie stává ve střední Evropě ohroženým druhem. Dodala, že Zeman vyhrává v regionu, kde maďarský premiér Viktor Orbán demokracii pouze simuluje a Polsko se Maďarskem dlouhodobě inspiruje. 

List Hospodárske noviny zase soudí, že Zeman by se v dalším funkčním období mohl začít chovat jako skutečný státník a nikoliv jako samolibý muž: „Zeman již není po fyzické stránce tím, čím býval ještě před pár lety. Lze předpokládat, že svou energii bude nyní věnovat spíše snaze dokončit ve vší důstojnosti druhé funkční období než jí mrhat na nesmyslné souboje s oponenty z řad politiků a novinářů.“

Doplnil, že Zeman se po skončení druhého mandátu v prezidentském úřadu patrně rozloučí s nejvyšší politikou a že bude usilovat o to, aby se do učebnic dějepisu zapsal jako státník, který společnost spojil a zanechal v ní pozitivní stopu.

Denník N: Volby byly demokratické, ale nefér

Slovenský Denník N připomíná, že Česko je rozděleno na dva stejné tábory: „Jeho prezident se hlásí ke krajně pravicovým politikům a pomáhá trestně stíhanému premiérovi udržet se u moci.“

Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš podle deníku prohrál ve volbách, které byly demokratické, ale nikoliv férové. „Zeman dělal kampaň za veřejné peníze, jeho přívrženci vedli dezinformační válku podle ruského scénáře a pravděpodobně i s ruskou a čínskou podporou. Opíral se o podporu českých oligarchů a jejich médií,“ míní list.

Podle deníku Pravda se Zemanovi podařilo obhájit mandát, byť svými názory rozdělil společnost. „Zeman je stále jiný, ale přece v něčem stejný. Co se nemění, je způsob jeho komunikace. Pro jeho příznivce jsou to bonmoty či sarkasmus. Kritici to označují za urážky,“ poznamenal list.

Zemanovo vítězství nesmí Německo podcenit, píše Süddeutsche Zeitung

Komentátor německého listu Süddeutsche Zeitung konstatuje, že Zeman a francouzský prezident Emmanuel Macron nemají prakticky nic společného. „Přesto tvoří vítězství Francouze v uplynulém roce a Čecha o tomto víkendu dvě strany téže mince – přinejmenším pro Evropu. Macronovo vítězství nad nepřítelkyní EU Marine Le Penovou bylo okamžikem vydechnutí, Zemanův úspěch však připomíná, že krize není překonaná,“ míní.

Český prezident podle něj zosobňuje evropské rozdělení – geografické, politické, mentální. Prezidentským volbám v Česku přitom předcházela naděje, že toto rozdělení bude možné postupně začít překonávat. Vítězství akademika Jiřího Drahoše by ukázalo, že je možné porazit i zkušeného populistu Zemanova typu a především dokázalo, že na východě Unie jsou schopni vyhrávat i přesvědčení Evropané. „Možná to umí. Ale naděje, že se to v dohledné době v zemích, jako je Maďarsko nebo Polsko, stane, mizí,“ píše list.

Na Hrad se podle něj Zeman, který obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina, dostal, protože namísto toho, aby se stavěl strachu, ho dokázal podněcovat tak, aby mu to přineslo prospěch. Třiasedmdesátiletý politik nemá jasný ideologický plán a jeho moc je omezená. „Je proto jednoduché význam jeho vítězství podcenit. Tam, kde ale ustavičně vyhrávají ti, kdo šíří strach a kážou izolaci, nebude mít Evropská unie v dlouhodobém horizontu žádnou šanci,“ uzavírá Süddeutsche Zeitung.

Zemanovo vítězství je výsledkem tvrdé práce a politického talentu, uznává rakouský list

Podle komentáře rakouského deníku Der Standard se Zeman obhajobou funkce stal nejúspěšnějším českým politikem po roce 1989. Jako žádný jiný totiž současný český prezident podle něj dokáže odhadnout náladu ve společnosti a využít ji ve svůj prospěch. „Jeho nové vítězství jako završení dlouhé politické kariéry je výsledkem tvrdé práce a nebývalého talentu,“ upozorňuje Der Standard. 

Nad českými prezidentskými volbami nicméně – stejně jako před pěti lety, kdy Zemanovi podlehl Karel Schwarzenberg – „visí stín polopravd a vymyšlených scénářů o ohrožení“. Podle deníku je jedním z největších Zemanových talentů schopnost oslovit voliče na obou krajích politického spektra: „Dosud to pomáhalo extremisty neutralizovat. Nyní ale hrozí nebezpečí, že se z extrému stane normalita.“

Podle švýcarského listu Tagesanzeiger je Zemanova obhajoba úřadu varovným signálem, který by měla brát Evropská unie vážně. Ukazuje totiž, jak hluboko je zakořeněná skepse vůči Bruselu.