Loni žádná, letos dvě. Nobelova cena za literaturu vynahradí loňský skandál

Loni nebyla kvůli skandálu ohledně sexuálního obtěžování udělena Nobelova cena za literaturu. Letos naopak Švédská akademie udělí rovnou dvě ceny; jednu zpětně za rok 2018 a druhou regulérně za rok 2019. Podle švédského listu Dagens Nyheter o tom rozhodla Nobelova nadace.

Jean-Claude Arnault s manželkou
Zdroj: ČT24

Pověst Švédské akademie utrpěla v souvislosti s kauzou francouzského režiséra Jeana-Clauda Arnaulta, který je ve švédských kulturních kruzích známou osobností a je manželem bývalé členky Švédské akademie Katariny Frostensonové.

Ze sexuálního obtěžování Arnaulta nařklo osmnáct žen. Některé z případů se prý odehrály přímo v prostorách, které patří Švédské akademii. Arnault veškerá obvinění odmítl, soud ho ale shledal vinným a poslal na dva a půl roku do vězení. 

V souvislosti s Arnaultem a jeho manželkou Frostensonovou se navíc objevila obava ze střetu zájmů. Švédská akademie, která také každoročně rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií, totiž v minulosti finančně podporovala i stockholmské soukromé kulturní centrum Forum, jež Arnault s Frostensonovou vedli.

Podle listu Dagens Nyheter navíc Arnault opakovaně předem vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu. I toto nařčení režisér odmítá.

Kvůli těmto aférám Švédskou akademii během posledního roku opustila řada jejích členů, včetně Frostensonové. Loni v květnu pak akademie oznámila, že Nobelovu cenu za literaturu za rok 2018 neudělí.

Šéf Nobelovy nadace Anders Olsson opakovaně prohlásil, že akademie musí nejprve vyřešit své problémy, aby získala zpět důvěru veřejnosti jako instituce, která o prestižním ocenění rozhoduje.