Kundera by mohl získat čestné místo na brněnském hřbitově

Události: Čestný hrob pro Milana Kunderu (zdroj: ČT24)

Zesnulý spisovatel Milan Kundera by mohl získat čestné místo na brněnském ústředním hřbitově. Na tuto možnost se ve čtvrtek magistrátních úředníků dotázala vdova Věra Kunderová. Mezitím se s literátem lidé loučí už třetím dnem na zřízeném pietním místě v Moravské zemské knihovně.

Brněnské čestné pohřebiště je místem posledního odpočinku 164 významných brněnských osobností. Teď by ho tu mohl najít i nedávno zesnulý literát Milan Kundera. Vdova Věra Kunderová se už na to, zda je tu místo, zeptala odboru kultury, i když oficiální návrh zatím nepadl.

„Pokud si rodina vybere a bude souhlasit, určitě je prostor, aby u nás mohl zůstat. Máme na starosti hroby, které prošly Radou města Brna a jsou schválené jako čestné. Naší prací je, abychom třikrát do roka na ty hroby umístili květinovou výzdobu,“ prohlásila ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Její organizace musí hroby zároveň i uklidit a všechny náklady nese město. Život slavných si mohou zájemci prohlédnout přes přiložené QR kódy. V jednom z četných hrobů odpočívá i přírodovědec a zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel.

Významné osobnosti nemusí být pohřbeny pouze na čestném pohřebišti, ale i v jiných částech hřbitova nebo na jiných hřbitovech na území města, upozornila redaktorka ČT Veronika Červinková.

„Kundera není brněnský autor, on tu byl jen narozený shodou okolností. Je to světový autor a tento fakt znamená, že je pro Brno mimořádně důležitý,“ přiblížil ředitel Moravské zemské knihovny v Brně Tomáš Kubíček.