Karlovarský festival ocení i Danielu Kolářovou. Kulový blesk spustil několikaminutový standing ovation

Události ČT: Na KVIFF bude oceněna i herečka Daniela Kolářová (zdroj: ČT24)

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech (KVIFF) ve čtvrtek přivítal poslední slavnou tvář letošního ročníku –⁠ Danielu Kolářovou. Jednu z nejpopulárnějších českých hereček chce festival ocenit za její osobité filmové herectví cenou prezidenta festivalu. Organizátoři KVIFF nechali výběr filmu právě na Kolářové, která zvolila Kulový blesk. V hodnocení filmové kritiky jde o jednu z nejlepších komedií v české kinematografii.

Daniela Kolářová snímek osobně uvedla v karlovarském divadle, kde bylo vyprodáno do posledního místa. Přišly ovace, které nebraly konce. Českou herečku lidé vítali několikaminutovým potleskem ve stoje.

K filmu Kulový blesk z roku 1978 Kolářová řekla, že šlo o jedno z jejich nejpříjemnějších natáčení vůbec. „Kulový blesk jsem vybrala proto, že v tomto filmu hraje spousta kolegů, kteří už jsou v hereckém nebi, já na ně moc ráda vzpomínám a ráda si je připomenu s diváky,“ řekla.

Z divadelních prken na stříbrné plátno

Místo, kde herečka Kulový blesk uváděla, zná velmi dobře. V Karlových Varech žila od čtyř let do maturity. Její matka pracovala jako divadelní účetní. Herecká kariéra Kolářové začala právě v karlovarském divadle, první roli tam dostala ve svých devíti letech v Andersenově pohádce.

„Pan režisér Škopis, protože se tady hrály v sobotu a v neděli i pohádky pro děti, umluvil maminku, aby mě půjčila do Císařových nových šatů, kde jsem byla v první polovině kuchtík a v druhé ta holčička, která křičí, že císař pán je nahatý,“ vzpomíná Kolářová. 

Filmů nakonec natočila stovku. „Když jsem šla studovat na divadelní fakultu, tak jsem myslela, že budu hrát divadlo. Nikdy mě nenapadlo, že by měl někdo o mě zájem do filmu. Byla to náhoda,“ prozradila. Dnes je jednou z nejvýraznějších českých hereček.