Jiřina Bohdalová hraje ženu, která tvrdí, že prošla gulagem. Připomnělo mi to tátu, říká

K devadesátinám, které oslavila před dvěma lety, dostala Jiřina Bohdalová scénář, který přímo pro ni napsal Marek Epstein. Drama s prozatímním názvem Svatá herečka právě natáčí v režii Jiřího Stracha. Ztvárnila roli spisovatelky, která se ve svých knihách vrací ke své zkušenosti vězenkyně pracovně-výchovných táborů v Sovětském svazu. Do vysílání Česká televize zařadí snímek příští rok.

Jiřina Bohdalová si už před čtyřmi roky zahrála hlavní roli v televizním snímku Klec, kterou také přímo pro ni připravil Marek Epstein a před kamerou ji režijně vedl Jiří Strach. Se stejným tvůrčím tandemem se potkává i tentokrát.

„Scénář se mi líbil, protože je hluboký a lidský. A taky proto, že je tam pro herce, jak se říká, maso na kosti. Je tam zkrátka co hrát. Může se to zdát neuvěřitelné, ale mě ta práce pořád ještě baví. Možná mám k té látce blízko i proto, že mi vrátila pocit, který jsem měla, když jsem jezdila za svým tátou do komunistického kriminálu. Táta minulý režim zažil opravdu hodně zblízka. A tenhle film by měl vzniknout už jenom proto, abychom se do té doby nikdy nevrátili,“ přeje si Jiřina Bohdalová.

František Bohdal schovával pro odbojovou skupinu zbraně a munici, napomáhal také k emigraci někdejšímu ministrovi Benešovy exilové vlády Ladislavovi Karlu Feierabendovi. Za svou činnost byl odsouzen k patnácti letům vězení.

Jiřina Bohdalová natáčí film s Jiřím Strachem (zdroj: ČT24)

Hlavní hrdinkou příběhu je vitální seniorka, která píše knihy o svém věznění v gulagu a na školách přednáší o hrůzách totalitní moci. Zaujme i novinářku, která, zdá se, o jejím osudu ví víc než kdokoliv jiný.

„Svoboda je nekončící cesta. To je životní poselství hlavní hrdinky. V jejím případě mohlo vše zůstat zalité sluncem, kdyby se jedna zvědavá novinářka nezačala zajímat o drobné nesrovnalosti v jejích knihách a vyprávění. Kdyby se ta malá trhlinka nezačala párat na černou díru. V nastalé temnotě se pak musí každý rozhodnout, kým byl a kým je nyní,“ naznačuje Epstein.

Pravda a lež

Podle kreativního producenta Jaroslava Sedláčka je příběh nadčasový, protože se dotýká tématu pravdy a lži. „Jaká lež je zlá a jaká lež je užitečná? Je pravda opakem lži? A existuje vůbec nějaká lež, která by se vám nevymstila?“ ptá se otázkami, které by si u sledování příběhu měl položit i divák.

Lenka Vlasáková při natáčení filmu Svatá
Zdroj: Pavla Černá/ČT

Režisér Jiří Strach obsadil Jiřinu Bohdalovou už do svých divácky úspěšných titulů Vrásky z lásky, Šťastný smolař nebo Anděl Páně 2.

„Točit s takřka třiadevadesátiletou dámou v hlavní roli je něco neuvěřitelného. Musíme si uvědomit, že Jiřina hrála poprvé ve filmu ve svých pěti letech, tedy v roce 1937. To znamená, že se tu dotýkáme herecké kariéry, která je zralá na Guinnessovu knihu rekordů, protože k dnešku trvá bezmála osmaosmdesát let. To je něco ojedinělého,“ připomíná.

Po boku Jiřiny Bohdalové se v připravovaném snímku dále objeví Lenka Vlasáková coby dcera hlavní představitelky a Pavla Beretová v roli neodbytné novinářky. Další postavy představují Jan Vondráček či Alena Mihulová. Natáčení filmu Svatá potrvá do začátku září.