Je jim teprve deset, ale už válí jako jazzmani. Talentovaných dvojčat si všimla i Amerika

Dvojčatům z Budějovic je teprve deset, ale už jsou talentovanými jazzmeny (zdroj: ČT24)

Chodí teprve do čtvrté třídy, ale výjimečným talentem už předstihli většinu svých vrstevníků. Desetiletých jazzových muzikantů, dvojčat Alexe a Maxima Šestákových z Českých Budějovic, si povšimla i soutěž Amerika má talent.

Alex Šesták toužil hrát na saxofon už od útlého dětství. „Pořád jsem poslouchal slavné saxofonisty, třeba Charlieho Parkera, Geralda Albrighta, Erica Marienthala, Davida Koze a další. A když jsem pak poprvé zahrál jeden tón, věděl jsem, že to miluju,“ říká o hře na vytoužený nástroj, k němuž se dostal v osmi letech. 

„Měl jsem obavu, že v takto nízkém věku není úplně v pořádku začít na altový saxofon. Ale po první hodině jsem se přesvědčil, že tam nebude sebemenší problém,“ podotýká k talentu malého saxofonisty jeho učitel ze základní umělecké školy Marian Hostek.

Alexův neméně talentovaný bratr Maxim zase propadl pianu. Chlapci každý den cvičí zhruba dvě hodiny. Po technice a prstokladech se pouští i do improvizace, nejvíce je to oba táhne k jazzu. „Je to asi jediná věc, u které se vůbec nehádáme,“ vyhovuje podle Maxima bratrům společné hraní.

Alexův talent už vyzdvihly ceny Zlatý oříšek nebo první pražský ročník francouzské soutěže Les Clés d'Or. Přes YouTube kanál dvojčat si nadaných bratrů všimla i soutěž Amerika má talent a od organizátorů přišla nabídka, jestli by se jí Šestákovi nechtěli zúčastnit. 

„Budeme se pilně učit angličtinu a ještě musíme hodně trénovat, abychom tam udělali show,“ zvažují kluci zámořskou šanci. Hudbě se každopádně chtějí oba věnovat i profesně. Pokud by muzikantská dráha nevyšla, Alex by si prý rád založil vlastní firmu a Maxim by chtěl být designérem.