Hej mami, reaguje Vesna na nenávistné komentáře ze sítí

Vesna reaguje písní na hejty z internetu (zdroj: ČT24)

Dívčí skupina Vesna, vydala EP Muzika se čtyřmi písněmi, mimo jiné i s akustickou verzí skladby My Sister’s Crown, kterou na letošní mezinárodní písňové soutěži Eurovize zaujala natolik, že ji hlasy vynesly na desáté místo. K písni Hej mami z nové nahrávky natočila Vesna také videoklip. Textem i videem reaguje na nenávistné komentáře na sociálních sítích.

Nevybíravým komentářům v míře, na kterou nebyly zvyklé, byly členky kapely Vesna vystaveny zejména poté, co zvítězily v národním kole a staly se českými zástupkyněmi v soutěži Eurovize. „Musím říct, že v té chvíli nás to docela položilo. Ale důležité je, že jsme i čekaly, že se to může stát, že se s tím musíme srovnat,“ podotýká houslistka a vokalistka Bára Šůstková. 

Písničkou Hej mami říkají, že s negativním hodnocením se nemusí setkávat jen tvůrci, ale že anonymita internetu dovoluje hodnotit kohokoliv.

„Kdyby neexistovaly sociální sítě a lidé by si to měli upřímně říct do očí, tak by hejtrů bylo strašně málo. Umělec nebo i člověk, který se prezentuje na sociálních sítích, je pro ostatní ‚exponát‘, každý má potřebu se k němu vyjádřit, říct svůj názor,“ obává se Šůstková. 

Negativita je vidět, ale rychle odezní

Píseň Hej mami vyjadřuje vděčnost za výchovu a vyzdvihuje sílu mateřské lásky, která člověka obrní proti nenávisti a hodnocení společnosti. „Hodnota, kterou máme my jako lidi i hodnota naší tvorby se neodvíjí od toho, jak nás hodnotí okolí,“ míní frontmanka skupiny Patricie Fuxová.

„Odnesly jsme si z toho myšlenku, že negativita je rychle vidět, ale rychle zase odejde, a to, co zůstává, je dobro, láska. V klipu jsme chtěly odprezentovat myšlenku ‚Think twice before you hate‘. Mohli bychom to brát všichni jako cestu, protože každý někdy hodnotí,“ uzavírá. 

Na EP Muzika najdou posluchači také skladbu Płakały, v níž je slyšet polština i angličtina, je příběhem o jezinkách odnášejících srdce milovaného muže do temných lesů. Čtvrtá píseň Queen of Love oslavuje svobodnou lásku.

EP Muzika předchází plnohodnotné desce, kterou se Vesna chystá vydat na podzim. Pokřtí ji během turné se zastávkami v Praze, Brně a Ostravě.