Eurovizi vyhrála už podruhé švédská zpěvačka Loreen. Česká Vesna skončila desátá

Finále Eurovision Song Contest 2023 (zdroj: ČT24)

Vítězem letošního 67. ročníku písňové soutěže Eurovize se stala švédská zpěvačka Loreen, která stanula na nejvyšší pozici již podruhé. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä a na třetím izraelská zpěvačka Noa Kirel. Finále se zúčastnila i česká dívčí skupina Vesna, která obsadila desáté místo. V konkurenci zástupců dalších 25 zemí představila skladbu My Sister's Crown.

Švédská popová zpěvačka Loreen vyhrála s písní Tattoo. V soutěži zvítězila již v roce 2012 v Baku, kde triumfovala se songem Euphoria. Před ní dvakrát vyhrál jen irský zpěvák Johnny Logan, a to v 80. letech minulého století.

Soutěž se konala v Liverpoolu, protože Británie pořadatelství nabídla místo loňského vítěze Ukrajiny, která se hostitelské role musela vzdát kvůli ruské invazi. Loni zvítězila ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Letošní finále vyjádřilo i poctu Ukrajině. Rusko naopak bylo ze soutěže stejně jako loni vyloučeno.

Vítězné představení Eurovision Song Contest (zdroj: ČT24)

Českou skupinu Vesna tvoří hudebnice z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka, kromě tří Češek jsou jejími členkami i Slovenka, Ruska a Bulharka. Po hlasování odborných komisí se umístila na desátém místě a tuto pozici udržela i po hlasování diváků. Česko v Eurovizi zatím nejlépe skončilo šesté, o úspěch se postaral před pěti lety zpěvák Mikolas Josef.

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956 a za nejslavnějšího vítěze v historii soutěže je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dion, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.