Filmová upoutávka týdne: Russell Crowe je kazatel, který věří, že zbaví syna homosexuality

Herec Joel Edgerton se podruhé pustil do režie celovečerního filmu a vybral si příběh podle skutečné události; kazatel se v něm rozhodne řešit homosexualitu svého syna tím, že ho pošle na terapii, která ho má jiné orientace zbavit, což naráží na problém, že to nefunguje. Do hlavních rolí filmu Boy Erased získal Edgerton výrazné herecké kolegy – Russella Crowea a Nicole Kidmanovou.

Život dospívajícího Jareda nabere nečekaný směr, když se rozejde s dívkou, protože si uvědomí, že je gay. Svěří se s tím i svým rodičům, ale protože je jeho otec úspěšný baptistický kazatel, se synovou homosexualitou se nechce smířit. Zapíše ho proto do převýchovného tábora, jehož terapie mají Jareda zbavit z otcova pohledu nepřijatelné sexuality.

Jared do tábora neochotně nastoupí. Ve skupině se sice spřátelí s dalšími účastníky programu, ale terapie jeho identitu nedokáže změnit. Dostává se nakonec do sporu s vedoucím programu a Jaredovi rodiče se budou muset rozhodnout, jestli jim víc záleží na synově blahu, nebo na tom, jaké pohlaví ho přitahuje.

Theodore Pellerin a Lucas Hedges ve filmu Boy Erased
Zdroj: Focus Features

Kritice podobných převýchovných programů se v krátké době věnuje už druhý film. Tím dalším bylo drama The Miseducation of Cameron Post (Převýchova Cameron Postové), kde hlavní roli ztvárnila Chloë Grace Moretzová.

Joel Edgerton ve svém filmu vychází z autobiografické knihy Garrarda Conleyho, který si v mládí prošel tím, čím ve filmovém ztvárnění Jared. Režisér byl otevřený spolupráci s komunitou lidí, kteří mají odlišnou sexuální orientaci a o nichž příběh pojednává. Obsadil tak i herce, kteří se hlásí k homosexualitě, jako je kanadský tvůrce Xavier Dolan.

Velké hvězdy i jedna vycházející

Ústřední role však připadla jednadvacetiletému Lucasi Hedgesovi, který je vycházející hvězdou posledních let. První roli si odbyl před více než deseti lety ve filmu svého otce Život podle Dana, menší role získal i ve filmech Wese Andersona Až vyjde měsíc a Grandhotel Budapešť. Velkou příležitost mu pak nabídl snímek Místo u moře, díky němuž usiloval i o Oscara za vedlejší roli.

Naposledy se objevil v dalších dvou filmech, které měly nominaci na cenu Akademie – Lady Bird a Tři billboardy kousek za Ebbingem. Vedle Boy Erased pak Lucas Hedges letos opět spolupracoval i se svým otcem na snímku Ben Is Back.

Joel Edgerton ve filmu Boy Erased
Zdroj: Focus Features

Edgerton sice režíruje, jde o jeho druhý film po nadšeně přijatém thrilleru Dárek, jeho primární zaměření je však herectví. Vystupuje i v Boy Erased, kde ztvárnil vedoucího převýchovného programu. V Edgertonově filmografii se střídají menší dramata, například sportovní snímek Warrior či Loving, tak i velké produkce jako Star Wars, Exodus: Bohové a králové nebo Král Artuš.

V Boy Erased se pak může spolehnout i na další zkušené herce. Kazatelského otce ztvárnil Russell Crowe, který si v minulosti zahrál hned v několika filmech Ridleyho Scotta – Gladiátor, Dobrý ročník, Americký gangster, Labyrint lží nebo Robin Hood. S Edgertonem ho pojí i zájem o režii, Crowe má v tomhle ohledu ale zatím jenom jednu zkušenost, která se nazývá Cesta naděje.

Nicole Kidmanová a Russell Crowe ve filmu Boy Erased
Zdroj: Focus Features

Domá má pak Crowe jednoho Oscara, stejně jako Nicole Kidmanová, která v Boy Erased přijala úlohu matky. Její filmografie dosvědčuje velký žánrový rozptyl – muzikál Moulin Rouge, drama Hodiny, fantasy Zlatý kompas, válečné melodrama Austrálie, sci-fi Invaze, komedie Paddington nebo komiksový Aquaman, který do kin přijde v prosinci. I Boy Erased by se měl představit českým divákům, a to v březnu příštího roku.