Filmová upoutávka týdne: Ben je zpátky. A dorazí i Julia Robertsová

Režisér a scenárista Peter Hedges, jehož filmografie čítá tituly Neobyčejný život Timothyho Greena nebo Život podle Dana, obsadil svého skutečného syna, Lucase Hedgese, do rodinného dramatu Ben Is Back (Ben je zpátky). Odehrává se během jednoho vánočního dne a úloha matky připadla Julii Robertsové.

Problémový Ben se neočekávaně objevuje u domu své rodiny na Štědrý den. Kde byl a proč se vrací, zatím zůstává záhadou. Synopse i první upoutávka příliš neprozrazují. Během několika překotných hodin ale vyjde na povrch několik zatajovaných skutečností a Benova matka Holly bude muset udělat vše, co je v jejích silách, aby rodinu udržela pohromadě.

Do titulní role Bena obsadil režisér Peter Hedges svého vlastního syna. Jednadvacetiletý herec Lucas Hedges se poprvé objevil právě v otcově snímku Život podle Dana, ale teprve v posledních letech se vypracoval mezi nadějné mladé talenty.

V roce 2016 si zahrál v dramatu Místo u moře, které mu přineslo i jeho první nominaci na Oscara (pro cenu si došel jeho kolega Casey Affleck). O rok později se podílel hned na dvou filmech, které nakonec usilovaly o ocenění pro nejlepší film – Tři billboardy kousek za Ebbingem a Lady Bird.

Robertsová opět v dramatické úloze

Snímku Ben Is Back ale může dominovat Julia Robertsová, která největší slávu zažila v devadesátých letech. Prvním signálem, že je třeba této herečce věnovat pozornost, byly Ocelové magnólie, díky nimž si vysloužila v roce 1990 oscarovou nominaci, a to za vedlejší roli. Hned o rok později už její jméno zaznělo mezi nominacemi za hlavní roli. Šlo o film Pretty Woman.

Romantický příběh o tom, jak prostitutka ke štěstí přišla, se zařadil také mezi trojici nejvýdělečnějších filmů roku ve světě a dodnes zůstává zlomovým filmem v její kariéře.  V dalších letech následovala spolupráce s mnoha výraznými režiséry – se Stevenem Spielbergem, Robertem Altmanem nebo Woodym Allenem.

Julia Robertsová
Zdroj: Reuters/Regis Duvignau

Důležitou částí její kariéry zůstávaly romantické snímky. Výrazný byl rok 1999. S režisérem Garrym Marshallem a Richardem Gerem, s nimiž natočila Pretty Woman, se opět sešla, když připravili film Nevěsta na útěku. Ještě větší odezvu měla tehdy romantická komedie s Hugh Grantem Notting Hill.

Její jméno tak bylo spojováno s komerčním úspěchem a zbývalo jenom uznání od americké filmové akademie. Oscar přišel záhy díky Erin Brockovich, životopisnému právnickému dramatu. V dalších letech ale začala Robertsová ustupovat ze slávy. Avšak třeba s Mikem Nicholsem, který se do dějin zapsal snímky jako Absolvent nebo Kdo se bojí Virginie Woolfové, vytvořila jeho poslední dva filmy Na dotek a Soukromá válka pana Wilsona.

Vedle klasicky romantických filmů jako Na sv. Valentýna, Moje krásná učitelka nebo Svátek matek se ale i v současnosti objevuje v ambicióznějších snímcích, jako byla například adaptace divadelní hry Blízko od sebe, kde se sešla s Meryl Streepovou. Pro obě z toho byla oscarová nominace. Dalším příspěvkem do dramatické tvorby Julie Robertsové bude právě Ben Is Back.